Асен Агов Правителство, избрано с мандат на ДПС, ще бъде нестабилно заради негативните обществени настроения и прекомерния апетит на партията на Ахмед Доган за власт. Това заяви в Шумен депутатът от ДСБ Асен Агов, цитиран от БТА.

Демократи за силна България са категорично против правителство с участието на БСП и ДПС и ако такъв кабинет бъде предложен в парламента в сряда, ДСБ ще гласува против, каза Агов.
Той коментира, че правителство, избрано с мандата на ДПС, говори за окончателното разрушаване на българския етнически модел.

Агов заяви, че ДСБ ще сезират Конституционния съд, ако експертите преценят, че повторното номиниране на Сергей Станишев за премиер е в нарушение на Конституцията.
Ще се консултираме с юристи и до края на седмицата ще обявим дали ще сезираме КС за новото правителство, каза Асен Агов.
Според него повторното номиниране на Станишев за премиер е неуместно, защото сега лидерът на БСП ще трябва да се яви на "поправителен изпит за министър-председател".

ДСБ оценяват като крайно отрицателна ролята на президента Георги Първанов в консултациите за съставяне на правителство, заяви Агов. Според ДСБ държавният глава носи отговорност за забавянето на преговорите повече от 50 дни.

Президентът през цялото време държеше ДПС да бъде в правителството, с което на практика забави съставянето на кабинета и сериозно намали шансовете ни за членство в ЕС от 2007 г., посочи Асен Агов. Според него България има сили и може да се справи в срок с изискванията на ЕС, но всичко ще зависи от президента и от одобреното от него правителство.



Асен Агов ОДС ще започнат да събират подписи за сезиране на Конституционния съд в случай, че парламентът одобри повторно кабинета на Сергей Станишев, заяви лидерът на ОДС Надежда Михайлова.

Тя припомни, че според Конституцията не може да се дава възможност два пъти един и същи човек да съставя кабинет, а указът на президента е персонален.
В този смисъл когато един кандидат-премиер получи мандат и предложи на Народното събрание правителство и то бъде бламирано, мандатът се счита за нереализиран, добави Надежда Михайлова.

Според нея чрез възможен трети мандат се прави опит за подмяна и нарушаване на Конституцията и това се вижда в последните решения на БСП, които отново предлагат Сергей Станишев за премиер.
ОДС ще изчака да види дали съставянето на ново правителство ще се превърне в реалност и тогава ще внесе подписката, с която ще сезира Конституционния съд, обяви синият лидер.

Една държава, която уважава себе си, трябва да спазва законите и затова абсолютно недопустимо е именно държавният глава да нарушава Конституцията.

Ще запознаем нашите колеги в Еврепоейската народна партия с това, което се случва, защото това правителство няма да е на европейската интеграция, а по скоро на дезинтеграцията, каза Михайлова.
Очаквам подкрепата на всички депутати, за които законите и конституцията са над всичко, защото не може да се прави правителство на всяка цена и ината на социалистите напомня случаите с Георги Пирински и Петър Бояджиев, каза в заключение председателят на ОДС.