В сутрешния блок на „Нова телевизия” бивш член на ръководството на БСП Георги Кадиев и Менда Стоянова (ГЕРБ) се обединиха около мнението на президента Росен Плевнелиев, че е нужна спешна актуализация на бюджета.

„Не може да се мине без актуализация и не разбирам това упорство. Сериозен проблем в Здравната каса е недофинансирането. Според мен приходите не са събрани заради лошо планиране по месеци”, обясни Кадиев.

„Управляващите умишлено планираха ръст на приходите, който никога няма да изпълнят, това беше ясно. Ако не се извърши актуализация на бюджета сега, това е умишлено поставяне на капан за следващото правителство”, коментира от своя страна Менда Стоянова.

Според нея министрите са заложили 2 млрд. лева повече приходи за тази година в сравнение с предходната, както и 2 млрд. повече разходи. Към 31 май отчетът показва, че приходите са минус с 30 милиона, а разходите са плюс 900 милиона”, каза още Стоянова и обясни, че именно в това се състои дупката в бюджета, която до края на годината ще надхвърли 1 млрд., ако не бъдат взети незабавни мерки.

„Има проблем и с евросредствата - има сертифицирани разходи, които не се плащат от Брюксел и които са за сметка на нашия бюджет. Общините са разкопали градовете си и нямат пари да продължат нататък. Към всичко това трябва да прибавим и проблема с ликвидността на банките и спадащия износ”, каза още Стоянова.

Според Георги Кадиев ключовият въпрос към днешна дата е защо Агенция „Митници” и НАП не са събирали приходите. Той обяви, че се е запознал с вътрешен доклад на приходната агенция, който говори за поне 200 милиона неизпълнение на приходите към края на годината.