Българската прокуратура не разбира мисията, целите и задачите на Европейската прокуратура. Това коментира пред БНР Душана Здравкова, която е сред основателите на ГЕРБ и бивш съдия, напуснала съдебната система в знак на протест срещу кадрово назначение през 2011 година.

Тя коментира писмото на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, с което тя не одобри седем от десетте български кандидати за европейски делегирани прокурори.

По думите на Здравкова това е безпрецедентно и с други кандидатури не се е случвало до момента.

Кьовеши иска още информация за 7 наши кандидати за европрокурори

Кьовеши иска още информация за 7 наши кандидати за европрокурори

Според европрокуратурата те са неподходящи за позицията

"Бележките в коментарите към върнатите кандидатури показват това неразбиране на задачите на Европейската прокуратура, защото изпраща хора, които няма да могат да си свършат професионално задълженията, които те биха имали като делегирани прокурори", изтъкна тя. 

Душана Здравкова беше категорична, че голямото разминаване е в структурата на нашата прокуратура, във вижданията и действията на главния прокурор и неговите подчинени, както и в това, което очаква от нас Европейската прокуратура.

"Българската прокуратура все още е по сталински модел, в която основно е единоначалието и субординацията. Няма как тя да направи друг вид преценка и да бъдат избрани други кандидати. Това е дълбоката тревога. Тази първа крачка за България по пътя на Европейската прокуратура е фалстарт", подчерта Здравкова.

Според нея това ще е само първият "шамар", защото предстоят още, свързани с корупция и измамите с евросредства.

Прокурорите във ВСС обмислят писмото на Кьовеши

Прокурорите във ВСС обмислят писмото на Кьовеши

Те уточняват, че в писмот се оценява високо навременното изпълнение на ангажиментите в процеса на подбор на прокурори