Република Северна Македония ще предприеме всички необходими мерки за спокойното протичане на предстоящото отбелязване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Това стана ясно от думите на вътрешният ни министър Иван Демерджиев, който проведе среща в Скопие с колегата си Оливер Спасовски.

Демерджиев също уверил, че взема и ще вземе мерки, гарантиращи, че хората, които ще дойдат от България за честването, няма да допускат правонарушения или провокации.

Провокации на честванията за Гоце Делчев в РСМ от двете страни очаква Милен Керемедчиев

Провокации на честванията за Гоце Делчев в РСМ от двете страни очаква Милен Керемедчиев

Според него някои партии у нас използват повода, за да си вдигнат рейтинга преди изборите

По време на срещата двамата вътрешни министри са коментирали и случая с побоя върху Християн Пендиков, като Спасовски уверил, че разследването ще бъде цялостно и обективно. А целта е да не се допускат в бъдеще подобни случаи, които хвърлят сянка върху традиционно добрите отношения между двете държави. Затова и Демерджиев е предал на колегата си документи, показващи заплахи към Пендиков по време на престоя му в болница, като те ще бъдат проверени и разследвани, за да бъдат изправени отговорните пред закона.

Оливер Спасовски коментира, че веднага след нападението над секретаря на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид, са предприети всички необходими действия и вече има задържан, на когото е взета мярка "задържане под стража". С еднаква ангажираност към всички такива случаи се отнася Министерството на вътрешните работи в РСМ и цели виновните да бъдат наказани за деянията си, посочи още Спасовски.

Милков за побоя над Пендиков: Проблемът е, че такива престъпления остават ненаказани

Милков за побоя над Пендиков: Проблемът е, че такива престъпления остават ненаказани

Християн Пендиков продължава да получава заплахи за живота си

Бъдещето на двете държави е свързано с Европа, тъй като България е член на ЕС, а Северна Македония е кандидат и върви уверено по този път, заяви Демерджиев и допълни, че езикът на омразата не е пътят към Европа.

Взаимно се убедихме с колегата Спасовски, че страните ни споделят европейските ценности, посочи вътрешният ни министър. Те са нашият път и ние сме длъжни да обезпечим стабилност и сигурност както в региона, така и в цяла Европа, надява се още Демерджиев.

По време на разговорите двамата министри обсъдиха и редица въпроси, свързани с различните направления на полицейската дейност, като противодействието на нелегалната миграция, борбата с организираната престъпност, както и добрата комуникация между професионалните ръководства на двете министерства. С тези набелязани мерки и действия традиционно добрите отношения между двете министерства ще се развият още повече, отбеляза Демерджиев.

Вътрешният министър на РСМ потвърди отличното взаимодействие между полицейските структури на двете държави и като пример за това даде състоялата се среща, както и проведените миналата година съвместни учения в София и Охрид.

Иван Демерджиев припомни, че работната среща се провежда няколко дни преди честването на рождението на Гоце Делчев, за което има вече индикации за повишено напрежение. По време на празника РСМ няма да допусне нарушаване на обществения ред, убеден е вътрешният ни министър.

Стево Пендаровски няма да пуска българи на честванията на Гоце Делчев в Скопие

Стево Пендаровски няма да пуска българи на честванията на Гоце Делчев в Скопие

Забраната се налага за 4 февруари