Агайн Да бъдат признавани разходите за научно-изследователска и развойна дейност, когато те са възложнени чрез договор за поръчка от фирма на научния институт или университет, предлага парламентарната група на Новото време.
Днес те внесоха в Народното събрание пакет идеи за промени в данъчното законодателство.

Това не е алтернатива на предложенията на правителството, а по-скоро допълнение към тях, уточни Ралица Агайн.
0,49% са отделените от страната ни средства за научни изследвания, като тези незначителни пари се харчат почти изцяло от държавата.
За сравнение, посочват нововремци, в европейските държави разходите за наука са над 3%, като голяма част се поема от частни фирми.

От 15 на 7% да падне облагането на доходите от дивиденти е другото предложение.
Комбинацията от данък върху печалбата и данък върху дивидента създават твърде висока и неприемлива ставка, са аргументите за него.
Също така се предлага да се приложи европейската директива, че компаниите не бива да бъдат облагани двойно, когато имат дъщерна фирма в страната.
Прилагайки тази директива преди 2007 година, ще се разширят възможностите за чуждестранни инвестиции в страната, каза Агайн и посочи, че новоприетите членки на ЕС вече работят в съответствие с този документ и са успели да създадат много по-привлекателна инвестиционна среда от българската.

Новото време препотвърди своето предложение, даренията на компютри и периферна техника за училища и образователни институти да се признават в пълен размер за данъчен кредит на фирмата дарител.

Друго предложение, което според Новото време ще подейства стимулиращо на българската икономика, е фирмите, неполучили навреме дължимите суми по ДДС, да могат да търсят правата си в съда.

Новото време по принцип одобрява предложената от финансовия министър в посока на облекчение на данъка върху общия доход.

Единственото възражение обаче е ставката от 24% за доходите над 250 лв. 250-300 лв. едва ли е онзи висок доход и едва ли е достатъчно за издръжката на едно семейство за да бъде наказано с най-високата ставка.

Новото време предложи създаване на единна данъчна ставка, като доходите на физическите лица бъдат групирани – под средното ниво и около или над него.
Предложенията целят създаване на добра икономическа среда, повишаване на бюджетните приходи и изваждане на голма част от доходите от сивата икономика.