Дни след като България бе осъдена за неплащане на месечното възнаграждение на консултанта "Уорли Парсънс нюклиър сървисис" евродепутатът Ангел Джамбазки обяви, че България има огромна нужда от атомната електроцентрала в Козлодуй. 

Според него бързото построяване на нова мощност на площадката ѝ щяло да гарантира икономиката и енергийната ни система. Това съобщи БНР след среща на Джамбазки с жители на Враца. По-късно евродепутатът ще се срещне с жители на Козлодуй и ще разгледа атомната електроцентрала.

Търсим китайски инвеститор за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”

Търсим китайски инвеститор за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”

По препоръка на „Уестингхаус”

По думите на евродепутата с АЕЦ "Козлодуй" се осигурява заетост на около 4 000 души. Атомната централа осигурява поминък на общо 10 000 в Северозапада, смята Джамбазки.

По думите му, другият мотив в защита на атомната електроцентрала е, че не се върви към развитие. Не се търси строителството на нова мощност, което би гарантирало енергийния ни капацитет и би стабилизирало икономиката ни, каза той.

Джамбазки призова правителството час по-скоро да задвижи решаването на този проблем (строителството на нови атомни мощности - б.р.). В момента решението за строителство на VІІ блок на АЕЦ се обжалва в съда от зелени партии, определени от Джамбазки като: "зелени негодници".