За налагани глоби на наши международни превозвачи по границите на страните в и извън ЕС запита евродепутатът Ангел Джамбазки Европейската комисия. Глобите се налагат, ако в ремаркето на тировете биват намерени нелегални мигранти.

Става дума за неправомерно проникване на мигрантите в превозните средства без знанието на водачите или след упражнена заплаха или насилие срещу българските шофьори, уточнява Джамбазки, цитиран от своята партия ВМРО.

Снимка 400966

Източник: ВМРО

Налаганите глоби никак не са малки. Шофьорите са длъжни да ги платят, за да могат да продължат курса си и да спазят сроковете за доставка на товарите си, мотивира питането си до ЕК българският евродепутат.

Питането е дали в ЕК са наясно с казуса и законни ли са тези санкции.

Българският евродепутат пита също какво ще предприеме Комисията, за да бъде прекратена тази злоупотреба с единния европейски пазар и да защити правата и сигурността на европейските граждани, наети в транспортния сектор.

Последният случай е от 17 януари 2019 г. На българския шофьор Веселин Йорданов, който работи за наша фирма, му е наложена глоба в размер на левова равностойност на около 9 000 лв. Това е станало на митнически пункт Баяково (Bajakovo), Република Хърватия. В полуремаркето на камиона са намерени 6 нелегални мигранти. Те са били там без знанието на шофьора, обяснява евродепутатът.

Джамбазки е изпратил писма и до министъра на външните работи Екатерина Захариева и на транспорта Росен Желязков. В тях той настоява за последния случай с глобен български шофьор в Хърватия българските министри да потърсят съдействие от хърватските си колеги.

Той призовава за разговор с министъра на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Мария Пейчинович Бурич и министъра на морето, транспорта и инфраструктурата на Република Хърватия Олег Буткович.