Заместник-председателят на СДС Емануил Йорданов заяви пред БНР, че обществената чувствителност към престъпността силно е намаляла.

През последните четири години не веднъж сме свидетели на това, че сериозната активност в МВР е на главния секретар, а министърът често отсъства, когато трябва да се говори за важни неща, отбеляза Йорданов. Той допълни, че в борбата с престъпността не може да се вади пред скоби едно лице, а държавата трябва да работи като цяло.

Не може да бъде дело на един единствен човек – да създаваме някакви легендарни герои, просто държавата трябва да заработи като цяло. И това, което е хубаво в последно време е, че все повече хора разбират необходимостта от това, в държавата да се въведе ред, да има ясни правила, по които тя да функционира”, подчерта Йорданов.

Янаки Стоилов от Коалиция “За България” заяви, че когато се говори за съдебната реформа вниманието е почти изцяло насочено върху евентуалните структурни и функционални промени, а пряко засягащите гражданите въпроси, сред които и отказът от правосъдието, остават незасегнати.

Стоилов посочи, че с малки изключения съдебната власт у нас не е контролирана нито от институциите, нито от гражданите. Той припомни, че част от европейските ни партньори, критикуващи с основание състоянието на съдебната ни система, в началото на 90-те години са измервали успеха на съдебната система с по-голямата независимост на съдебната власт.

“Днес те вече дават други сигнали и други призиви, но аз не виждам каква е пречката изпълнителната власт или Висш съдебен съвет да упражнява контрол и върху съда по отношение на движението на делата”, подчерта Стоилов, но обясни, че не става дума за намеса в свободното съдийско убеждение, в същината на правораздаването.