Covid кризата оказала влияние върху образованието. Това смята Корнелия Нинова, която прочете декларация от името на БСП. Освен как учат децата, по думите й, е важно и какво учат.

В учебниците има шокиращи неща, каза Нинова. В учебника за седми клас се учи за смотаняци, които въртят любов, прочете тя как се учи стих на Пенчо Славейков. А Елин Пелин в учебниците е представен с разказ за злополука на работното място. За "Българският език" на Иван Вазов анализът е, че докато пътуват българите могат да си говорят, без да ги разбират. Левите са срещу това унижение на българщината.

Един клас в страната ни учи по три различни учебника, а съдържанието става все по-сложно, според нея. Българчетата са все по-неграмотни, смятат социалистите. Екипите, които пишат съдържанието на учебниците не носят отговорност.

Червените искат един учебник по един предмет, който да се пише от научната общност. Образованият човек е реализиран човек, смята Корнелия Нинова. Заедно можем да съхраним българщината, знам, че ще се справим, изтъкна социалистката.

Заради пандемията получихме по-различен поглед върху учителя, заяви от своя страна Милена Дамянова от ГЕРБ. Децата са поискали да се върнат в клас, по думите й. Именно българските учители извършиха революция, а родителите станаха партньори и участници в образователния процес, подчерта Дамянова.

Средствата вложени в образование за този мандат надвишават 1 милиард лева. За ръст на заплатите на учителите са дадени 600 милиона лева. 1700 лева е средната учителска заплата в страната, според ГЕРБ.

Учебниците се пишат от учители, от преподаватели и се оценяват от БАН, изтъкна Милена Дамянова.