Една четвърт от народа вярва на правителството, показва проучване на Галъп Интернейшънъл. През месец май едва 25% имат доверие в правителството, а 64% заявяват недоверие. 16% оценяват положително парламента, а 75% - отрицателно. Подкрепата за президента е само от 23% от анкетираните, докато 66% не го подкрепят.

Близо 25% заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, ако изборите се провеждаха сега, а над 12% - за БСП. От анкетираните над 5% обявяват, че ще гласуват за ДПС, близо 5% - за партиите на Реформаторския блок, а над 4% - за партиите на Патриотичния фронт.

Според резултатите от допитването 3% от хората са готови да гласуват за АБВ, а други 3% декларират, че биха гласували за формация на Слави Трифонов. Близо 3% е потенциалният електорат на „Атака“, а 37% заявяват, че не биха гласували.  

Данните са от ежемесечното проучване на общественото мнение от началото на 90-те години на двайсетия век насам, което извършва тази социологическа агенция.

Той е проведен в цялата страна чрез пряко интервю между 13 и 19 май. Периодът на изследването е скоро след конгреса на БСП, оттеглянето на подкрепата на АБВ за кабинета и предложението на ДСБ за издигане на Росен Плевнелиев.

Проучването не обхваща изявлението на Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Доверието в президента достига най-ниската си точка от началото на мандата и остава на една от най-ниските си позиции в исторически план – с 23% доверие и 66% недоверие.

Въпросът накъде върви България месец след месец дава около 20% оптимистични оценки и очаквания и 60% песимистични. През май 22% отговарят „към по-добро“, а 59% - „към по-лошо“.

Съотношението между основните две партии остава две към едно в полза на ГЕРБ, макар доверието в правителството да не показва ентусиазъм.

Хипотетичната формация на Слави Трифонов вече има реалистични изгледи да влезе в парламента, ако изборите са сега. В същото време обаче потенциалните гласове за Трифонов са най-много сред най-младите, които имат по-нестабилно електорално поведение, се казва в проучването.

Идните месеци ще покажат от кои политически ниши идва подкрепата за Трифонов, но обикновено това са гласове извън твърдите електорати, предимно на хора, които не са гласували, или по-рядко гласуват, или пък са гласували за други формации, основаващи се на харизматичен лидер. 

Интерес буди също сравнително по-ниската от обичайното декларирана подкрепа за ДПС. Данните от следващите месеци ще покажат има ли спад при ДПС и на какво се дължи той.

Напълно ориентировъчно – от днешна гледна точка при избори сега в парламента биха влезли ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторите, Патриотите, а АБВ, потенциална партия на Слави Трифонов, както и „Атака“, имат своите съвсем реалистични изгледи, се казва в изследването.