България и Македония трябва сами да решат споровете си за културно-историческото наследство по пътя на двустранния диалог, тъй като Европейската комисия не смята да взема страна в тях.

Това стана ясно от коментара на Петер Стано по БНР, който е говорител на комисаря по разширяването Щефан Фюле, във връзка с излезлия през уикенда македонски филм „Трето полувреме".

Ние няма да коментираме чувствата или интерпретациите на която и да е от страните. Ако този филм поставя въпроси, ако се докосва до чувствителни теми, ако създава проблеми в отношенията между двете страни - тогава от тях зависи да обсъдят тези проблеми и да ги преодолеят. Тъй като в този случай говорим за филм, който пресъздава събития от Втората световна война - препоръчително е и историците да проведат задълбочени дебати по него", коментира той.

По думите му „не е работа на Европейската комисия да съди, или да казва чии интерпретации са верни и чии - грешни".

"Ако филмът бъде оценен от литературната критика, от експертите и историците като проблематичен, ако създава проблеми между България и Македония - първото, което трябва да се направи, е двете страни заедно да потърсят решение", изтъкна говорителят.

Според него, ако правна експертиза докаже, че филмът е проблемен, засегнатата страна може да предприеме съответните правни мерки. След това, по думите му, Европейската комисия ще влезе в ролята си на пазител на европейските договори.

Наши политици и историци са на мнение, че филмът изкривява събитията от Втората световна война и насажда омраза към България.

Вчера лидерът на войводите Красимир Каракачанов изтъкна, че този филм е поръчан от македонското правителство с цел да се дискредитира българската страна.