Президентът Росен Плевнелиев е създал специален екип от юристи, които анализирали внимателно текст по текст новоприетите разпоредби от Изборния кодекс. Това обяви в Копривщица държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Юридическият екип разглеждал не само формулировките и тяхното значение, но и синхронът им с Конституцията и духа на демократичната държава.

"Това се прави с цел улесняване на гражданите да гласуват по-спокойно и свободно навсякъде", увери Плевнелиев.

Той посочи, че до два-три дни този екип ще му докладва и след обсъждане ще излезе с крайно становище. „Знаете много добре поел съм ангажимент към българския народ – вето, но с ясни аргументи. Ако има вето, то ще е по конкретни текстове с ясни аргументи“, уточни президентът.

Диаспората ни в цял свят протестира срещу Изборния кодекс с великденски яйца

Диаспората ни в цял свят протестира срещу Изборния кодекс с великденски яйца

Гласуването в чужбина се превръща в "мисия невъзможна"

Той поддържал непрекъсната връзка с българските граждани в чужбина и обеща техният глас да бъде чут.

Относно провеждането в един ден на национални избори и референдум, Плевнелиев посочи, че е горд с това, че е първият държавен глава, инициирал допитване до народа. „В моя мандат за първи път се проведоха не един, а два, очевидно ще има и трети национален референдум. Това е добре. Винаги съм заявявал тезата, че провеждането на референдум заедно с национални избори е добре за нашата демокрация“, подчерта той.

анкета

Трябва ли президентът да наложи вето на новия Изборен кодекс?

Да 47.6%

Не 33.5%

Разчитам на Конституционния съд 10.9%

Темата не ме интересува 8.0%

Плевнелиев приветства отказа да се наложи забрана за провеждането на референдум заедно с избори. Според него народните представители са се върнали към теза, която той защитавал от години.

„Радвам се, че ще има трети пореден референдум по време на моя мандат. Много внимателно трябва да се прецизира има ли съмнение за противоконституционност в някои от въпросите, които се задават. Винаги съм защитавал тезата национални избори да се комбинират с национален референдум. Няма нищо лошо гражданите да бъдат питани, но не по въпроси с популистка насоченост“, каза Плевнелиев.