"Работниците са кръвта на всяко едно предприятие и всеки един министър без експертите си надолу е нищо". Това заяви икономическият министър Емил Караниколов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той обясни, че най-големият кошмар, от който може да се страхува един министър е загубата на човешки живот, но в този случай трябва да мислим, че всяко зло е за добро. Много тежка криза, много трудна ситуация, но ние трябва да излезем по-сигурни от нея

Горанов: Всички страдаме от кризата

Горанов: Всички страдаме от кризата

Държавата се опитва да помогне на всички засегнати

За нашата икономика съм сигурен, че в зависимост от периода, от който продължи основната криза за спасяване на човешки животи, с всеки изминал ден състоянието ще бъде по-лошо, предупреди Караниколов.

По думите му такава форма на тежка криза, която да премине в рецесия, не се познава. Когато започва една криза, тя обикновено започва в определен сектор. Преди коронавируса имало сигнали за забавяне на икономиката. Нашата основна цел е първо човешкият живот, подчерта икономическият министър.

Той увери, че ще има и безвъзмездни средства, ще се помага на микро, малки и средни предприятия. Опашките пред бюрата на труда ще продължат, посочи Караниколов. 

Държавата не може да замени реалната икономика, убеждава Горанов

Държавата не може да замени реалната икономика, убеждава Горанов

Ще има бизнеси, които ще престанат да съществуват

По отношение на мерките, които предлага държава за 60/40 или 70/30, Караниколов посочи, че ще се намери решението, но като принцип е изключително правилно, защото не само държавата, но и бизнесът има отговорнoст към хората.

"В последните няколко години икономиката вървеше много добре, никаква безработица, ръст на БВП, ръст на износа", напомни Караниколов.

Той отново каза, че работниците са жизненоважни за икономиката. "Нямаме кръв без работника. Мисля, че и бизнесът трябва да помогне на цялото население и те ще го направят. Това като идея е добре, за да може хората да останат на работа, а останат ли на работа, ще имаме готови предприятия при излизане от ситуацията с коронавируса", акцентира икономическият министър. 

Правителството потушава с 4.5 млрд. лв. икономическите щети

Правителството потушава с 4.5 млрд. лв. икономическите щети

Премиерът смята, че няма да стигнат

Според него най-трудното и тежкото е всички да си кажем "да, ние трябва да го направим". Караниколов смята, че ако след един месец ситуацията с коронавируса бъде овладяване, то българската икономика може да се справи. Иначе той не иска да си мисли, че кризата с коронавируса може да продължи 7-8 месеца.

Икономическият министър недоумява и какво значи кредитна ваканция, защото така могат да фалират банките. В заключение Караниколов посочи, че здравето, животът на хората е приоритет, а с взетите мерки да останат на работа, да се плащат заплати и осигуровки. 

В Тристранката не се разбраха за държавната подкрепа

В Тристранката не се разбраха за държавната подкрепа

Обсъждането на мерките ще продължи утре