Емил Радев настоя за зачитане правата на детето при трансгранични бракове. Предлага промени в регламента на европейско ниво. Случаите като този с осиновяването на Меган във Великобритания, са доказателство за необходимостта за промяна на така нареченият регламент Брюксел 2а. Това каза пред News.bg евродепутатът от Групата на Европейската народна партия Емил Радев.

Става въпрос за случай на осиновяване във Великобритания на дете с майка българка, която е жертва на семеен тормоз и насилие от британския й съпруг. Именно британски съд отнема правата на родителите, но и отхвърля молбата за попечителство на бабата. Емил Радев се зае със случая, който стигна и до европарламента.

Промените, предложени от Радев, предвиждат въвеждането на право и за ответната страна при бракоразводни дела в трансгранични бракове, съкращаване на административните срокове за разглеждане на исковете от съдилищата в рамките 18 месеца, отчитане приоритетно правото на детето - то да съжителства със свои близки и роднини, премахване на института на екзекватурата - тоест признаването по съдебен ред на осъдителни решения, гарантиране на съдебен процес на разбираем за ответната страна език и защита.

Радев посочи, че обикновено научаваме за проблемите на осиновяването и родителското отвличане при конкретен казус или проблем, какъвто е случаят с Меган, осиновена във Великобритания през 2012 г. при жив настойник в България. Случаят бе отнесен в Съда по правата на човека в Страсбург и е емблематичен за необходимостта от промяна на регламента, който касае брачните отношения, родителските права и отговорности.

Радев заяви, че при раздяла на трансгранични двойки, при която съпругата обикновено е от България виждаме, че много трудно страната си справя с възможността детето да бъде оставено от роднините.

"В случая с Меган бе отнето детето и бе дадено за осиновяване на семейство от Великобритания. Английският служител, който дойде в България, без знанието на Министерство на правосъдието написа доклад от 200 страници, който бе решаващ за делото и детето бе отнето", изтъкна Радев.

По думите му във Великобритания това не е изключение. "Това е държавна политика 5500 деца са били насилствено осиновени и то главно от семейства от смесени двойки, където единият или двамата родители са били от Източна Европа. Това е огромен проблем. Огромен проблем е и в Норвегия, но тя е извън ЕС", заяви Радев.

"Ние вкарахме текстове, аз съм един от вносителите в регламента Брюксел 2а в ЕП, че детето трябва преимуществено да се дава там, където са му корените - роднините, езика, бита, за да могат тези деца да бъдат отглеждани от българските си роднини, а не да бъдат давани в чужди семейства и да отрастват на практика в чужда държава", заяви Радев.

Така ролята на регламента Брюксел 2а е да направи много по-прозрачни тези процедури и те да бъдат в интерес на децата. "Винаги в интерес на детето е да отрасне там, където има роднини", каза още евродепутатът Емил Радев.

С регламента Брюксел 2а се съкращават сроковете за първоинстанционно производство, апелативно производство. Въвеждат се максимални срокове от по шест седмици. "Съкращаването на сроковете, особено при отвличането на деца от единия родител, е особено важно. Често пъти тези срокове са над половин година", коментира Радев и изтъкна, че със сега въведените максимални срокове от 156 дни средно за разглеждане на съдебните искове. Цялата съдебна процедура трябва да продължи максимум 18 месеца. Така детето ще може бъде върнато своевременно, без да има голяма раздяла с родителите.

"У нас трябва да обърнем внимание на детското правосъдие и на специализацията на съдиите и на всички социални служби, неправителствени организации и медиатори, които се занимават с деца", заяви Радев.

Регламентът предвижда и отделяне на специализирани съдилища, които да поемат случаите на трансгранични дела. Така ще се даде възможност на съдиите да трупат практически опит, което ще е в полза за бързото решаване на казусите.

Евродепутатът Емил Радев, заедно с министъра на правосъдието Цецка Цачева, организираха конференция на тема: "Националната съдебна система като част от европейския правов ред. Детското правораздаване - предизвикателства и решения".

На нея стана ясно, че през 2010 г. от проведено проучване между 11 държави членки на ЕС - над 74 хиляди деца са жертви на престъпление, а над 475 хиляди малчугана са засегнати от бракоразводни дела.

У нас няма конкретна статистика колко са децата, засегнати от бракоразводни дела или са обект на съдебни производства, водени срещу тях. 16 млн. са трансграничните двойки в рамките на ЕС. Не е известен и броят на българските граждани в тях.

По темата с детското правосъдие стана ясно, че във Великобритания съществуват "викториански детски съдилища", във Франция има отделен наказателен съд, занимаващ се с тежки престъпления, извършени от деца, отделен съд има и в Испания. У нас действа така наречения Закон за борба с противообществените прояви на малолетни. Той датира от далечната 1958 г. и практически не може да обхване честите случаи в практиката - дете в риск, което от една страна са обект на закрила - често стават и извършители на противообществени прояви. Липсва и специализация на съдиите. Случаите с противообществени прояви се гледат от брачните съдии. Такава е практиката в СГС. Все още ги има и специализираните интернати, в които се настаняват деца с противообществени прояви. Настанените там деца са около сто.

Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов коментира въвеждането на изцяло нов Закон за детското правосъдие. Той е председател на работната група по законопроекта и като такъв отчете съществен напредък по работата. "Появиха се три проблемни въпроса - малолетните следва ли да бъдат включени в обхвата на този закон, създаването на национална служба за възпитателна подкрепа, къде да бъде нейната шапка - в Министерство на правосъдието или Министерски съвет. Третият спорен въпрос е кой да налага възпитателните мерки - съдът или някакъв друг орган", констатира още той.