Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие българския премиер Кирил Петков.

Срещата се проведе по време на Дипломатическия форум в Анталия.

Петков пристигна в хотела, където е отседнал турският държавен глава. Разговорите между двамата продължиха около два часа при закрити врати.

Двамата лидери обсъдиха добросъседските отношения между България и Турция, както и желанието за по-активно сътрудничество в енергийния сектор, в сферата на икономиката, инфраструктурата и отбраната. Петков и Ердоган отбелязаха напредъка и добрата работа по време на двустранните срещи на министрите на транспорта и предприетото за облекчаване на трафика на ГКПП-тата.

Те обсъдиха възможностите за подобряване на транспортната свързаност и изграждането и подобряването на пътните връзки, включително влаковата между Пловдив и Истанбул. Според Кирил Петков е от сериозно значение и свързаността на Бургас и Истанбул, особено по отношение на туристическия сезон.

Турският президент поздрави българския премиер за волята на правителството да пребори корупцията и да реформира съдебната система. Двамата се съгласиха, че тези политики ще привлекат и повече инвеститори.

"Основен приоритет е нито един български, нито турски шофьор да не бъде обект на корупция и обект на застрашаване на спазването на правилата", категоричен е българският премиер.

Петков приветства Ердоган за лидерската му роля в дипломатическите разговори между Украйна и Русия. След срещата премиерът заяви: "Имахме много конструктивна среща с президента Ердоган. Обсъдихме засилването на икономическото сътрудничество, като отбелязахме възможността да се увеличат инвестициите и търговията между България и Турция." По думите му с тази среща се слага ново начало на отношенията между Турция и България.

В рамките на разговора беше обсъдена конкретно и диверсификацията в енергийната сфера, като акцент беше поставен върху газа, преминаващ през Турция. В това отношение Петков изрази очакване да има по-добри връзки между "Булгартрансгаз" и турската страна.

Снимка 566598

Източник: БГНЕС

На срещата от българска страна присъстваха началникът на кабинета Лена Бориславова, съветникът по външна политика Весела Чернева и посланикът ни в Турция Ангел Чолаков. От турска страна пък бяха вицепрезидентът Фуат Октай, директорът на Управлението за връзки на турския президент Фахретин Алтън, директорът на Националното разузнаване Хакан Фидан и говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Омер Челик.

Форумът в Анталия се провежда под мотото "Реконструкция на дипломацията" от 11 до 13 март. В него участват нас 2500 гости, а още 10 000 ще вземат участие онлайн при обсъжданията.

В продължение на три дни ще се обменят мнения по много актуални въпроси на регионалната и международна политика, включително енергийната сигурност, климатичните промени и миграцията.

Предишният подобен форум в Анталия събра 11 държавни и правителствени глави и 45 министри.

По-рано премиерът Кирил Петков участва във втория ден на Световния дипломатически Форум. В рамките на панела лидерите обсъдиха темата за промяната.

Премиерът подчерта, че условието да направиш промяна в обществото и в политиката е това да си независим.

В рамките на форума в Анталия лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Заедно с него в делегацията на ДПС са съпрезидентът на АЛДЕ, евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк и зам.-председателят на Движението Ахмед Ахмедов.

Турция отново доказа своята ключова роля за регионалната стабилност и сътрудничество, заяви Карадайъ.

Във времена на ежедневни предизвикателства Турция се заявява като държава защитник на мира и активен застъпник на дипломацията, посочи от своя страна Илхан Кючюк.