Викове „Ердоган терорист" и „Ердоган убиец" огласиха центъра на София в късния неделен следобед.
Десетки знамена - сирийски, арменски и български, под музикалния съпровод от български възрожденски песни, „поеха" от паметника на Патриарх Евтимий към турското посолство в знак на протест срещу намесата на турските власти във вътрешните работи на Сирия.

Около 150 души, водени от огромен транспарант „Спрете агресията и терора срещу Сирия" и портрет на сирийския президент Башар Асад изразиха недоволството си от тази намеса на турския премиер.

Представителите на сирийската общност в България получиха силна подкрепа от десетки симпатизанти на ВМРО, водени лично от лидера на партията Красимир Каракачанов и неговия заместник Ангел Джамбазки.
Последният подчерта, че те като български националисти не приемат вмешателството на Турция в работите на Сирия и Армения.
Протестиращите издигнаха и множество плакати с различни надписи: „Народите на България, Сирия и Турция - заедно срещу марионетката Ердоган"; „Долу османизма, долу агресията"; „Ердоган, долу ръцете от Сирия"; „Турция, Катар - спрете да избивате невинни в Сирия."

Според сирийците у нас агресията срещу Сирия има за цел да прекрои границите в региона, под заповедите на САЩ, Великобритания и Израел. Протестиращите са категорични, че тази война е заради болната илюзия на Ердоган за възстановяване на османската империя - илюзия, която застрашава много народи.

Протестиращите се обърнаха към турския премиер с една българска поговорка - „Господин Ердоган, който нож вади, от нож умира. Осъзнайте се, че вече сме  21 век, а не 15-ти. Осъзнайте се, няма да ви прости международната общност."

Ние сме тук пред това посолство, защото сме против наглата намеса на турското правителство, заради чието поведение имаме над 100 хиляди жертви в Сирия. Това правителство постави началото на нова голяма трагедия на Балканите и Близкия Изток, подчертаха сирийците, след което последваха мощни освирквания по адрес на Реджеп Таийп Ердоган, подчертаха още протестиращите.

Те обвиниха Ердоган за помощта, която оказва на сирийския тероризъм и категорична осъдиха „подкрепата, партньорството и поддръжката на извратените действия на сирийските терористи".
По думите им, в Сирия се води война на варварството срещу цивилизацията.

Подготвили са и писмо до турското правителство, в което се изразява възмущението на българското общество от тази война и от ролята и участието на турското правителство.
ВМРО използва възможността, за да заяви категорично, че няма да допуснат Турция да влезе в Евросъюза.

Това е една незаконна намеса във вътрешните работи на Сирия. Ние не желаем ислямизма на нашата граница, не желаем бойци на Ал Кайда да бъдат в Пазарджик, Банско, Гоце Делчев. От ВМРО никога няма да допуснем радикалния ислямизъм, воден от Ердоган, да определя дневния ни ред, категоричен бе Ангел Джамбазки.

Той настоя „мишоците, стоящи зад металните решетки на посолството и техните началници" да признаят геноцида над българите от Тракия през 1913 година, както и геноцида над арменския народ.

Тези хора не са добре дошли у нас, те трябва да си ходят, защото техните слуги вече ги няма, те са в опозиция и ще бъдат съдени, изригна още Джамбазки.
Минути след като прозвучаха химните на България и Сирия, Джамбазки поздрави служителите в турското посолство с „Шуми Марица" - песен, „под звуците на която българите освободиха Одрин от турското робство", коментираха войводите.