Не виждам в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантската криза. Виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора на ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват.

Това обобщава премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание в рамките на дискусия по темата за мигрантската криза. Оценката на Борисов за състоянието на Общността по повод мигрантаската криза е: „Нещо повече, виждам абсолютна несолидарност.”

Бойко Борисов обяснява пред министрите си, че под използвания термин „предотвратени” влизания в страната се крие на практика върнати, но терминът се използва, тъй като от една страна неправителствени организации дебнат, но без да отчитат „страховития риск пред държавата” от мигрантския поток, а от друга страна споразумението с Европейския съюз не е влязло в сила и това изключва реадмисията.

По думите на Борисов ние имаме съдействието на турската страна действаме с този подход.

Официално са върнати 24 човека, а „препятствани” или „предотвратени” са над 26 хиляди.

"Спазвайки хиляди, хиляди, хиляди ограничения, които имаме в Европейския съюз, всеки ден бълваме огромни ресурси за прехрана, за охрана, за интервюта за статут, за всеки един регистриран мигрант служители на ДАНС и МВР провеждат интервюта, проверяват, куп неща!

Това е всеки ден, денонощно. Всяка нощ около 100-150 човека регистрирани, които не спазват правилата, а няма и къде да ги върнем… Простират си дрехите по центъра. Оставят си багажа… Отрядът ни за борба с тероризма непрекъснато проверява изоставени торби, куфари, обезвреждат и харчат ресурси, оплаква се разпалено министър-председателят.

Той посочви, че бежанските центрове у нас вече са пълни и трябва да се мисли за финансирането на нови при евентуално нарастване на миграционния поток. Според Борисов България започва все повече да се харесва на мигрантите.

Затова и с Турция и с останалите съседи в тази ситуация България трябва да се опита да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения.

Философи много, демократи много, но влязат ли още 10 хиляди, ще спрете да говорите за култура, за спорт, за туризъм и за всичко останало”, ядосва се премиерът, като отчита, че в момента е много лесно да си в опозиция.

„Има много смели юнаци, воеводи, в България ние сме известни с това и затова има много народни приказки като вицове за войводите. От едната страна е Крим, от другата страна е Турция, от третата – Гърция и Република Македония, Сърбия. Навсякъде имат своите проблеми”.

Премиерът все пак отправя молба към министрите си, ако могат и имат идеи, да му дадат съвети за това как да действа на предстоящите си срещи в следващите дни.

Междувременно от МС съобщиха, че премиерът Бойко Борисов утре ще се срещне с турския си колега Бинали Йълдаръм в Истанбул, след което веднага ще отлети за Берлин за среща с канцлера Ангела Меркел.