Членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова ще бъде новият заместник в министерството на икономиката.

Това съобщи министър Делян Добрев. Тя заема поста на Валентин Николов , който оглави АЕЦ "Козлодуй".

Харитонова потвърди, че ще приеме новия пост. Тя обясни, че дасега е работила само в областта на енергетиката и този отрасъл не бива да остава във вакуум.

Това, което енергийният министър очаква от нея е визия за развитие на енергетиката от тук нататък.

„Най-важното нещо е либерализацията на пазара и тя от страна на ДКЕВР най-активно работеше по либерализацията на пазара", посочи Добрев и подчерта: „Това е една голяма задача, която ние имаме за втората половина на годината".

Попитан дали досегашният му заместник Валентин Николов ще се справи с възложената му работа в АЕЖ „Козлодуй" без да има достатъчно опит, министър Добрев отговори: „Изпълнителният директор не е този, който реално управлява централата и натиска копчетата", смята той. „Самата централа има хиляди експерти и инженери с десетки години опит, които взети заедно правят десетки и стотици хиляди човекогодини експертен потенциал", смята Добрев.

Според него изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" трябва да организира изпълнението на най-важните неща в централата. Сега приоритет за Валентин Николов, по думите на ресорния министър, е удължаване работата на 5 и 6 блок. „Напълно съм сигурен, че г-н Николов ще се справи", категоричен е Добрев.

Той коментира и ситуацията в ОЦК „Кърджали" като тя според него остава тежка. Банките са стартирали процедура за изискуемост на задълженията. Това поставя предприятието пред опасността да обяви несъстоятелност, смята министър Добрев. Той увери, че държавата търси решение, но за разлика от ситуацията в ГОРУБСО-Мадан, в ОЦК държавата няма много механизми за въздействие.