Ремонтите, които Столична община извършва в района на НДК, възпрепятстваха обичайните чествания по случай 23 август, ден, в който се почитат жертвите на тоталитарните режими. Именно в тази част на София е мемориалът на жертвите на тези режими. Затова от различни антикомунистически организации решиха да поднесат цветя пред Паметника на незнайния воин.

Стоян Груйчев подчерта, че най-много са жертвите на комунистическите режими - 100 млн. души. Следват жертвите на нацистките режими, а на трето място са пострадалите от фашизма.

Денят 23 август е определен за почитане на паметта на жертвите с резолюция на Европейския парламент, припомни Груйчев. У нас този ден се чества с решение на българското Народно събрание.

Председателят на Съюза на репресираните от комунизма „Памет" Лиляна Друмева очаква все повече млади хора да почитат жертвите на тоталитарните режими. Тя е разочарована, че младите не знаят истината.

„Искрено се надявам, че най-после в учебниците на българското училище ще пише истината за това", поиска Друмева. Тя е възмутена, че еврейската общност у нас не почита този ден. Припомни, че нацисткият режим е избил милиони евреи по време на Втората Световна война. Еврейската общност в България е с комунистически генезис, смята Лиляна Друмева.

Репресираните антикомунисти са категорични, че не трябва да се допускат отново подобни режими, както и че не трябва да се допуска Трета Световна война.

Що се отнася до зверствата на комунистическия режим у нас, репресираните припомниха, че с решение на Народния съд за една нощ 1 февруари 1945 г. са избити 2344 души. Затова репресираните настояват за лустрация, както и в учебниците да се изучава „тази черна страница от българската история".

Младежите от ГЕРБ поднесоха венец от името на евродепутатите, излъчени от партията.

Един такъв ден не бива да се забравя, смята Ивайло Петков от младежката организация на ГЕРБ. Според него младите не знаят какво се е случвало в действителност в годините назад. Той смята, че няма носталгия за онези времена. Историята в учебниците трябва да пресъздава истината такава, каквато е била, коментира той по повод искането на репресираните в учебниците да се изучават зверствата на комунизма.

За едно обаче младият гербер е доволен: „Живеем в далеч по-демократичен свят".