Евродепутати настояха за законодателни промени в защита на журналисти. Целта е да спрат поредицата от дела срещу журналисти, целящи да ги накарат да замлъкнат, съобщи БНР. Подобни дела са известни като "дела шамари".

Един от докладчиците по досието за т.нар. стратегически дела срещу публичното участие, малтийската евродепутатка Роберта Мецола от Европейската народна партия, даде за пример убитата нейна сънародничка Дафне Каруана Галиция. Преди убийството й, срещу Дафне Галиция са заведени над 40 дела, а банковите ѝ сметки са замразени.

Всички заподозрени за убийството на журналиста Дафне Галиция са задържани

Всички заподозрени за убийството на журналиста Дафне Галиция са задържани

Има двама нови заподозрени

"Европа трябва да може да защити журналистите, които са подложени на кръстосан огън и трябва да подкрепя тези, които търсят истината", подчерта тя.

Германският евродепутат Тимо Вьолкен от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, който е другият докладчик, заяви че стратегическите дела срещу публичното участие са форма на правен тормоз и злоупотреба с правосъдната система. "Тя все повече се използва от овластени лица и организации. Тяхната цел не е да се спечелят делата. Процедурата е задвижена с единствения мотив да сплаши, изцеди, консумира и приключи психологическите ресурси на ответника, като крайната цел е да го накара да замлъкне", каза Вьолкен.

Корнелия Нинова съди журналист за статуси във Фейсбук. Иска €12 000

Корнелия Нинова съди журналист за статуси във Фейсбук. Иска €12 000

Соцводачът съди и изданията, цитирали статусите

Мултинационални компании използват правните бази на страните от ЕС за лоши цели, посочиха евродепутати от правната комисия и от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент. Те изтъкнаха че това води до загуба на доверие в правните системи на Общността.

Като мерки за защита на журналистите евродепутатите предлагат обучение на магистрати, механизъм за обезщетение на жертвите, както и по-добра защита за тях на национално и европейско ниво.