Позицията на България за начало на преговори за членство в ЕС на Северна Македония ще остане същата и при следващото българско правителство. Това казаха евродепутати от всички политически групи в Европейския парламент пред БНР по време на виртуален дебат за европейската перспектива на Западните Балкани.

Малко по-късно се очаква и брифинг на Външно министерство по темата. На него ще говори проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония. Той ще представи резултатите от 13-ото заседание на комисията, състояло се чрез видеоконферентна връзка на 22-23 април 2021 г.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Евродепутатът Андрей Ковачев от Европейската народна партия припомни, че страната ни има широка позиция, гласувана с огромно мнозинство в парламента и тя отговоря на основните европейските ценности

"Това, което Европейският парламент последните 10 години, включително и сега го повтори в последния доклад, че, ако кажеш, че имаш българско самосъзнание, знаеш своя български произход, да бъде подложен на дискриминация. И ние да кажем: е, нищо, ще си затворим очите", каза Ковачев.

На същото мнение е и евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов. Той не очаквам промяна на позиция. "Ние всички заедно, 17-те евродепутати гласувахме анблок по отношение на доклада за Северна Македония, включително с всички изменения и допълнения, някои с откровен антибългарски характер, които бяха внесени", каза Витанов.

Евродепутатът от "Обнови Европа" и докладчик за напредъка на Северна Македония в Европарламента Илхан Кючюк подкрепи единната позиция. По думите му трябва да се помисли за намаляване до минимум на езика на омразата и конструктивните идеи да намерят своя път.

Викат посланика на РС. Македония да обяснява за клеветническа кампания срещу България
Обновена

Викат посланика на РС. Македония да обяснява за клеветническа кампания срещу България

Захариева е изпратила българския консул на ГКПП Деве баир заради спряно дарение от 920 български книги

"По всяка вероятност видно от днешното изявление ние отиваме към политическа криза, която няма да промени българската позиция, но която и няма да даде възможности на българското правителство да направи каквото и да е по темата Република Северна Македония", каза Кючюк.

По думите му пред общественото радио този въпрос е и труден като разговор и като политическа оценка, и като вземане на конкретни действия, свързани с членството на страната в Европейския съюз.

"От липсата на разбирателство между двете страни страда и целия ЕС, страдат и страните от Западните Балкани. Защото има различни идеи и те се прокрадват по един или различен начин - за разделянето на страните от Западните Балкани, за премахването на определени граници, и тук е много важна ролята на България", коментира Кючюк.

Според него постигнатото през 2018 година в отношенията между двете страни е било с лека ръка пропиляно. Причината е "помпане на национално-политическо състезание, и сега нито в региона, нито в Европа ни възприемат като балансираща сила при решаване на различни проблеми".

Той смята, че ще пострада имиджът на България, ако страната ни подкрепи Република Албания, а не Северна Македония. Ние ще имаме тежка отговорност за това как една страна, с която са били започнали преговори не е успяла, защото имаме неразбирателства по редица ключови въпроси.

"Ние трябва да покажем как въпросът може да бъде отблокиран и да дадем ясна перспектива и сигнал към нашите партньори, че въпросът за интеграцията, за бъдещето на ЕС и неговото регионално измерение са ключови за нас. По този начин ще дадем сигнал, че сме последователна страна, която защита освен своите, и приоритетите на ЕС", заяви Илхан Кючюк.

На откриването на събитието той зави, че Република Северна Македония постигна успех с членството си в НАТО, но членството й в ЕС остава встрани. Има редица въпроси, сред които е и този с отношенията между България и Северна Македония.

"Трябва да се начертае пътна карта, която ще очертае бъдещето на региона. Загубихме посоката и темпа на балансираща сила. България има 14-годишен опит, който може да послужи за пример на страните от региона, защото целта на политиката е да се прави за следващите поколения", каза Кючюк.

Организатор на днешния уебинар, чиято цел е да представи позицията на Европейския парламент относно напредъка на всяка от страните от Западните Балкани за еврочленство бе Бюрото на Европейския парламент в България.

Джамбазки в ЕП: Не можете да промените факта, че до 1944 г. Македония е българска

Джамбазки в ЕП: Не можете да промените факта, че до 1944 г. Македония е българска

Скандалната поправка 77а падна в ЕП!