Осъждаме категорично опитите на Руската федерация за намеса във вътрешните работи на България. Изявлението на руското Министерство на външните работи, с което се настоява за изтегляне на военни сили на НАТО от България и Румъния е неприемливо и представлява опасна и безотговорна провокация. Това се казва в декларация на евродепутатите от ГЕРБ/СДС.

България е член на НАТО и по силата на действащия Вашингтонски договор националната ни сигурност предполага и разполагане на въоръжение и войски на Алианса на българска територия, когато възниква заплаха за колективната сигурност и отбрана. Решението за това действие се взема от НАТО и засяга единствено страните-членки на този съюз, се казва в документа по повод изявлението на руското външно министерство съдържа недопустими за двустранните ни отношения заплахи и е доказателство за политиката, целяща дестабилизация и разединение в региона на Югоизточна Европа и Черно море.

НАТО ще ползва военни бази в Гърция за евентуална реакция на напрежението между Русия и Украйна

НАТО ще ползва военни бази в Гърция за евентуална реакция на напрежението между Русия и Украйна

На пристанище Александруполис в последните 2 месеца се струпва американска военна техника

​Те настояват и за адекватен на руските агресивни действия отговор на НАТО, както и за активно участие в този отговор на България чрез:

- решение на българския парламент и правителство за засилване на националната отбрана чрез приемане на отбранителни сили и техника на НАТО на българска територия, което да даде ясен сигнал на всички наши съюзници в Алианса за солидарност, единство и решителност и да потвърди общата ни готовност да гарантираме отбраната на Югоизточния фланг на Алианса в Европа и колективната ни сигурност;

- нови инвестиции в сферата на отбраната с цел повишаване на боеготовността на българската армия;

- активна работа на всички нива за пресичане на действията на руските специални служби в България, включително и на действащите под прикритие като фондации, неправителствени, културни или туристически организации, банки, фирми и медии, както и на българските им агенти за влияние и тяхното финансиране;

Позицията завършва с призива, че деескалацията и сътрудничеството са в интерес на всички.

Припомняме, на 21 януари от Русия поискаха НАТО да изтегли своите сили от България и от Румъния. В отговор на това искане депутатите от ГЕРБ поискаха в парламента да се явят премиера Кирил Петков, военния министър Стефан Янев и външния министър Теодора Генчовска, както и да бъде свикано заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Да не се поддаваме на руска провокация призова Христо Иванов. От МВнР призоваха Русия да уважавайте избора на България и Конституцията ни.

Президентът Румен Радев заяви, че страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било.