Европейският парламент ще проведе дебат за приемането на България и Румъния в Шенген следващата седмица, съобщава БНР.

Оглавяващата групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия написа във Фейсбук, че ръководителите на политическите групи в ЕП са приели предложението ѝ, като дебатът ще се проведе по време на пленарното заседание в Страсбург.

"Последния път, когато бях в Букурещ, си обещах да дам всичко от себе си, за да приключи тази несправедливост - България и Румъния да бъдат държани извън Шенген вече 11 години, въпреки че изпълняват критериите", подчертава тя.

По предварителна информация дебатите са предвидени за сряда в ранния следобед.

Резолюцията ще бъде гласувана две седмици по-късно.

ПЕС настоява да не се отлага решението за приемането на България и Румъния в Шенген

ПЕС настоява да не се отлага решението за приемането на България и Румъния в Шенген

Поредно отлагане би донесло единствено негативи

Припомняме, от години се утвърждава тезата, че страната ни е изпълнила условията за приемане в Шенгенското пространство. Това обаче не се случва, а през лятото бе изтъкнато като причина нередностите при контрола на границата с Турция.

В края на август германският канцлер Олаф Шолц заяви, че България отговаря на изискванията, за да стане пълноправен член на Шенгенското пространство и увери, че ще работи това да се случи.

С влизането си в Шенгенското пространство България ще стане външна граница на зоната, което придава съществено значение на спора между държавата и частната фирма "Евролаб 2011" за контрола върху внасяните стоки на ГКПП "Капитан Андреево", който беше подхванат от кабинета "Петков" и продължен от служебното правителство на Гълъб Донев. Правосъдният министър Крум Зарков също намекна, че приемането ни не е въпрос само на изпълнение на техническите изисквания.

Радев уверява Шолц, че България в Шенген ще консолидира сигурността в ЕС

Радев уверява Шолц, че България в Шенген ще консолидира сигурността в ЕС

Президентът благодари на германския канцлер за подкрепата