Томазо Скьопа Веднага след подписването на договора за присъединяването на България към Европейския съюз в началото на 2005 година Европейската централна банка ще покани БНБ в своите комитети със статут на наблюдател.
Това е най-важната стъпка в присъединяването на всяка страна към европейската валутна система и приемането на еврото.

Това съобщи представителят на Изпълнителния съвет на борда на директорите на Европейската централна банка Томазо Скьопа след срещата си с финансовия министър Милен Велчев и управителя на БНБ Иван Искров.

След нея стана ясно още, че България ще започне незабавни преговори след приемането си в Европейския съюз за успешно присъединяване към европейската валутна система.
Представителят на Европейската централна банка заяви, че основното предизвикателство пред БНБ сега е да запази валутния борд.

Това е отчасти техническо предизвикателство пред страната ви, но въпросът е свързан и с начина, по който българската икономика се развива.
Валутният борд работи много добре в България, подчерта европейският финансист и поясни, че чрез него страната може да постигне по-висок икономически ръст, отколкото други страни членки на Европейския съюз, както и да повиши стандарта на живот в страната.