Председателят на вътрешната парламентарна комисия Цветан Цветанов ще осъществява контрол върху работата на Европол.

Такава е амбицията му в сферата на сигурността по време на българското председателство на ЕС. Контролът ще се осъществява от съответните ресорни комисии на парламентите на страните членки. Общността от известно време мисли за синхронизация на процедурните правила, по които парламентите на страните-членки ще могат да осъществяват парламентарен контрол върху Европол.

На 18-20 март 2018 поверената му комисия ще председателства среща на високо ниво с ресорната комисия на ЕП, където Цветан Цветанов иска да се изчистят несъгласията между държавите-членки. Амбицията му е именно по време на нашето председателство да се приемат процедурните правила и да започне парламентарен контрол върху европейската полиция.

Германия има възражения, както обясни самият Цветанов, как точно да се осъществява парламентарния контрол върху Европол. Другите държави с известни резерви са и Кипър, Полша, Словакия и Португалия, така че ще трябва и тях да убеждаваме да приемат процедурните правила.

Дискусионна е и формата, по която ще се осъществява този парламентарен контрол - дали с писмени въпроси парламентите ще препитват директора на Европол. Мисли се за някакъв лимит от писмени въпроси, за да не бъде затрупан той от питания от всички 28 държави членки, а администрацията да се задръсти от отговори, които ще трябва да препраща по съответните питания.

Проблем е и това, че Дания не е сред държавите , които си партнират с Европол в полицейското сътрудничество. Ако успеем да приемем процедурните правила в България, ще бъде заслуга на всички ни и ще можем да се гордеем, че българското председателство се е заело с толкова важна точка и тя е била приета, посочи Цветан Цветанов.

Иначе държавите членки са съгласни, че директорът на европолицията регулярно трябва да бъде изслушван.

Иначе в Брюксел преди дни шефът на Европол Роб Уейнрайт е представил многогодишното програма на европолицията за 2018-2020. Трите основни стратегически цели на Европол са Европа да бъде център на ЕС за криминологична информация, като предоставя възможности за обмен на информация на правоприлагащите органи в държавите членки.

Също така цел е през този период Европол да предоставя най-ефективна оперативна подкрепа и експертен опит в разследванията на държавите членки като разработва и използва комплексен портфейл от услуги. По отношение на външната стратегия на организацията Европол ще се стреми да укрепва допълнително партньорството си с трети държави като САЩ, Средиземноморските страни, Западните Балкани, Близкия Изток и Северна Африка,чрез инициативи, които запазват оперативния характер на Европол и функциите му за подкрепа на държавите членки.