Еврокомисията ще предложи да бъдат изписвани калориите върху етикетите на алкохолните напитки най-късно през 2016 година, съобщиха от Европарламента.

Евродепутатите предвиждат да има нова стратегия за алкохола от 2016 до 2022 г., която да обърне внимание върху консумацията от непълнолетни, шофирането в нетрезво състояние и употребата на алкохол по време на бременност.

Стратегията трябва да включва събиране на достоверни данни, подобряване на превенцията и лечението, намаляване на пътните произшествия, причинявани от шофиране в нетрезво състояние и анализ на различните модели за пиене, се посочва в резолюцията, приета от ЕП в сряда.

"Европейската комисия следва да оцени дали изискването за предоставяне на информация на потребителите за съставките и хранителното съдържание на етикетите трябва да се прилага и за алкохолните напитки", посочват евродепутатите в информацията за новата цел.

Европарламента също така призовава Комисията в целия ЕС да налагат етикети, съдържащи предупреждения към бременните жени да не консумират алкохол и препоръки към шофьорите да не сядат зад волана в нетрезво състояние.

Членовете на ЕП препоръчват да се изследва ефектът на рекламите на алкохол върху младите хора и да се ограничи показването им. Освен това страните членки трябва да обсъдят мерки срещу продажбата на много евтин алкохол.

Европейската комисия трябва да се справи с трансграничните продажби на алкохол по интернет, заявяват още евродепутатите.

Злоупотребата с алкохол е втората най-разпространена причина за заболявания, свързани с начина на живот, в някои от страните членки. Алкохолната зависимост е рисков фактор при повече от 60 хронични болести, включително алкохолна чернодробна болест (ALD), алкохолен хроничен панкреатит и почти всички други заболявания на храносмилателната система, рак, диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, и фетални разстройства, свързани с консумацията на алкохол от страна на майката (FASD) и невропсихиатрични разстройства като алкохолна зависимост, припомнят евродепутатите.

Ежегодно от злоупотреба с алкохол умират 3,3 милиона души в световен мащаб. Това са  5,9% от общия брой смъртни случаи. Във възрастовата група 20-39 г. приблизително 25% от всички смъртни случаи се дължат на злоупотреба с алкохол. Тези смъртни случаи често настъпват след катастрофи, насилие или чернодробни заболявания.