Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обвини кмета на София Йорданка Фандъкова в създаване на изкуствено напрежение в обществото по отношение на топлоснабдяването през предстоящата зима.

Фандъкова: Предупреждавах, че наредбата за парното се бави
Още...

Тежкото обвинение министър Стойнев категорично отправи на пресконференция след днешното редовно заседание на правителството, като думите му са провокирани от позиция на Столична община за новата наредба за топлоснобдяване.

„Кметът заявява, че тя не е била информирана, че тя не знае за какво се говори, едва ли не, че министерството на икономиката е предприело изведнъж всички действия", отбеляза министърът и се защити с твърдението, че наредбата за топлоснабдяване е била обсъдена с всички отговорни страни, включително и представители на Столичния общински съвет.

(По-късно през деня обаче министър Стойнев обяви, че ще отмени наредбата за топлоснабдяването)

Именно като политически сценарии министър Драгомир Стойнев определи поведението на общинския съвет и отново ги обвини в създаване на изкуствено напрежение.
„Аз разбирам, че г-жа Фандъкова принадлежи към политическа партия, която никога не носи отговорност. Тя в момента обаче се опитва да начертае един политически сценарий за това, което ще се случи през зимата и да уплаши хората", заяви Стойнев и попита - „Колко кмета на ГЕРБ трябва да се изредят на стола на кмета на Столична община, за да започнат да поемат отговорност?".

Стойнев отменя наредбите за топлоснабдяването
Още...

Стана ясно обаче, че проблем с наредбата за топлоснабдяване може наистина да възникне, ако самите топлофикационни дружества се затруднят в срок да създадат необходимия софтуер, но това, по думите на ресорния министър, не е задължение на оглавяваното от него министерство.

 

Освен в създаване на напрежение сред хората министър Стойнев обвини Йорданка Фандъкова и общината в това, че не се грижи правилно за „Топлофикация - София".
„Състоянието на доставчика „Булгаргаз" е много тежко", призна министърът. В защита на думите си посочи, че „Топлофикация - София" дължи на доставчика 100 млн. лева, а именно толкова са необходими на „Булгаргаз" да осигури нормален отоплителен сезон за софиянци. „Ако „Булгаргаз" не ги намери, ние оставяме без парно. Но софиянци ще имат парно", обеща Драгомир Стойнев.

„Кога „Булгаргаз" ще си получи парите от „Топлофикация - София", попита още министърът. Като един омагьосан кръг, в който именно самият той трябва да е магьосник, енергийният министър определи ситуацията в енергетиката и по-конкретно тази част, която се отнася за топлоснабдяването.

Кръгът е следният - Националната електрическа компания дължи 40 млн. лева към общинската „Топлофикация - София". Тя пък дължи от своя страна 100 млн. лева на „Булгаргаз" и още 360 млн. лева на Българския енергиен холдинг.
„Аз искам 460 млн. лева да влязат в системите на БЕХ. Кога ще стане това и как ще стане е отговорност на Столична община", отсече Драгомир Стойнев и не пропусна да отбележи, че Столична община е богата община, която като не плаща, поне може да даде обезпечения.

Енергийният министър е обезпокоен от това да не се повтори газовата криза от 2009 година, а повод за притесненията му е развитието на ситуацията между Украйна и Русия. „Силно се надявам газовият кошмар от 2009 година да не се повтори, но такава опасност има. Ние от някъде трябва да имаме източник на природен газ, защото той не пада от небето", призна Стойнев и подчерта, че именно тук е мястото на „Южен поток", който ще даде възможност на държавите в ЕС да имат сигурност на доставките на природен газ.

Стойнев използва повода да се похвали също, че стартирането на проекта „Южен поток" ясно показва каква е разликата между предишното и сегашното управление. Припомняме, че след продължила пет часа среща с изпълнителния директор на „Газпром" Алексей Милер миналия четвъртък премиерът Пламен Орешарски обяви официален старт на проекта „Южен поток" на нашата територия.

„„Южен поток" е европейски проект, който трябва да осигури природен газ за страните-членки на Европейския съюз. Крайната му точка е Италия. Взето е решение да започне изграждането на морската част, а нужните пари за това са 18 млрд. евро.

Проектът на българска територия ще спази изцяло българското законодастелство, което е в пълна хармония с европейското законодателство в сферата на енергетиката. „Газпром" и БЕХ пък се споразумяха да дадат достъп на трета страна да вземе участие", припомни министър Драгомир Стойнев.