Безпрецедентното и бързо увеличаване на цената на въглеродните емисии, която надхвърли 50 евро на тон, се отразява като натиск върху българската въглищна и енергийна индустрия. Страната ни все още няма убедителна стратегия за решаване на енергийния, икономическия и социалния проблем, пред които са изправени дружествата от комплекса "Марица Изток" и Старозагорския регион.

Това се казва в позиция на Института за устойчив преход и развитие, цитирани от КНСБ. 

Работодателите оспорват искането на синдикатите за спасяване на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Работодателите оспорват искането на синдикатите за спасяване на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Искат редовното правителство да въведе "механизъм за капацитет"

Основните цели на Европейския зелен пакт за постигане на 55% нетно намаление на въглеродните емисии до 2030 година (от база 1990 г.) и за въглеродна неутралност до 2050 г. са окончателно приети.

В тази връзка членовете на УС на Института за устойчив преход и развитие изразяват своята тревога от критичното забавяне на стратегия за енергийния преход и съответно от липсата на план за управлението му в условията на ускоряващ се процес на енергийна трансформация в Европа.

Институтът за устойчив преход и развитие е създаден през 2021 година. Целта му е да обедини научни, синдикални и работодателски организации за прилагане на конструктивен подход за трансформация на Комплекса ("Марица Изток 2" - б.р.), както и на други въглищни региони и енергоинтензивни производства в страната.

Енергетици от ТЕЦ "Марица Изток 2": Ще има режим на тока при ограничение на централата

Енергетици от ТЕЦ "Марица Изток 2": Ще има режим на тока при ограничение на централата

Повод за декларацията им е доклад на КЕВР

Икономическата невъзможност за работа на дружествата, които са вече на прага на остра финансова и социална криза, прави изключително трудно планирането и реализирането на мерки за плавен и управляем преход. Отделни извънредни решения могат само да забавят негативното развитие, но липсват ангажименти и планове за управление на енергийната инфраструктура при използване на знанията и уменията на специалистите в Комплекса, пишат от новата структура.

Ускоряващото се негативно развитие ще попречи да се приложат адекватно и ефективно финансовите ресурси за справедлив енергиен преход, които сега се планират в рамките на Европейския съюз. Загубата на експертен човешки потенциал допълнително ще намали възможностите за развитие на сектора. Според синдикатите това ще доведе до обезлюдяване и икономическо свиване на региона, което не трябва да се допуска.

Работодателските организации настояват да се пуснат всички блокове на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Работодателските организации настояват да се пуснат всички блокове на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Или веднага да се извадят от експлоатация и да се съкрати персонала

Предложенията на Института могат да са основа за привличане на значителни нови инвестиции в сектори с висока добавена стойност и да задържат населението в региона. Това може да стане с ангажимент от страна на правителството, местната власт, синдикатите и бизнеса, смятат от синдиката.

Институтът ще остане активен участник във всеки съдържателен дебат по необходимите мерки за осигуряване на конструктивния преход на комплекса "Марица Изток", който следва да залегне като една от приоритетните задачи пред едно ново Народно събрание и правителство.