Снимка Еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген заяви след среща с министрите Соломон Паси и Меглена Кунева, че хората в България не трябва да очакват чудеса от проверката в АЕЦ “Козлодуй”.

Ферхойген посочи и сроковете, в които може да са налице предпоставките за продължаване на преговорите по финансовите глави.

Темата за партньорската проверка не е била централна в разговорите на Паси и Кунева с Ферхойген. Еврокомисарят я засегна сам пред журналистите. От проверката не трябва да се очакват чудеса, защото нейната цел не е да променя ангажиментите, поети още преди 12 години, каза той и добави, че и той също очаква с интерес заключенията на експертите.

По преговорния процес новото казано от Ферхойген е, че необходимата ни финансова рамка ще бъде факт още през януари идната година. Целта на Европейската комисия е през март тя да бъде внесена в Европейския съвет, за да може веднага след това, при вече определени параметри, да започнем и преговорите по оставащите финансови глави.

Ферхойген за пореден път декларира подкрепата на Еврокомисията да приключим преговорите догодина и да се присъединим през 2007 г.