"Герберска" февруарска неделя.

Депутати от първата сила в 42-то Народно събрание, членове на политическа партия ГЕРБ от всички части на страната, представители на Европейската народна партия (ЕНП), важни фигури от Европейския парламент и председатели на десни политически формации изпълниха една от най-големите зали на НДК, за да направят редовното отчетно-изборно събрание на ГЕРБ.

Още час пред официалния старт на събитието членовете и делегатите започнаха да се събират в същата зала, в която само седмица по-рано се отчетоха техните основни опоненти от БСП. ГЕРБ за пореден път решиха да надскочат левицата, като декорираха и преобразиха изцяло зала 3 на НДК.

Цветанов „оцелява", двама кметове сред тримата „втори" в ГЕРБ
Още...

Основният въпрос, който официално не е включен в програмата за днешния герберски ден, е дали Цветан Цветанов ще бъде свален от поста зам.-председател на партията. Дни по-рано самият той увери в парламента, че не се притеснява за своето политическо бъдеще, а изгонването му от зам.-председателското място било несериозно твърдение.

В "морето" от костюмирани делегати на партията пред НДК усмихнат се открояваше шегаджия, който бе маскиран като двойник на Цветанов.

Полицаи дежурят още от рано сутринта около района на конгреса на бившите управляващи, а мерките за сигурност за всички присъстващи са изключително строги. Всички присъстващи обаче трябва да бъдат търпеливи, тъй като се очаква лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да каже тежката си дума последен в края на "герберската" февруарска неделя.

На първи ред бяха забелязани и „сините" Евгений Михайлов, Едвин Сугарев, Георги Марков и земеделката Петя Ставрева. Лидерите на синдикатите ни д-р Тренчев и Пламен Димитров също бяха сред гостите, както и шефът на КРИБ Огнян Донев.

Отчетният конгрес на ГЕРБ стартира с видео материал, изтъкващ всички знакови моменти от създаването на партията до настоящия момент. Под съпровода на драматична музика видео стените в Зала 3 на НДК показваха на стотиците делегати датите на всеки герберски успех, придружени от снимкови материали. Сред запомнящите се моменти централно място намериха миналите парламентарни избори, които ГЕРБ спечелиха убедително, както и успехът на последните президентски избори.

Цецка Цачева също бе похвалена в клипчетата за своето постижение при 41-то НС - първа жена председател на парламента. В подготвеното от ГЕРБ видео се обяви тезата, че и на предсрочните парламентарни избори през май миналата година партията на Бойко Борисов е завоювала безапелационно победа. Политическите опоненти на ГЕРБ - двете управляващи в момента партии БСП и ДПС, бяха заклеймени във видеото, тъй като били откраднали парламентарния вот и разрушили основите, положени от управлението на Борисов.

Ние градим България. Показахме, че можем и имаме воля. Това сме ние, това е ГЕРБ. С теб сме по-силни. С тези ударни слова завърши въведението в конгреса, като стартира официалната част на събитието.

След пламенното клипче за появата на партия ГЕРБ, нейното развитие, победите и волята, сега делегатите преминаха към обикновени процедури.

Депутатът Александър Ненков, избран за председател на комисията по кворума, откри и поздрави с "Добри дошли" всички присъстващи на Третото национално събрание на политическа партия. Все пак Ненков се върна в историята с изречението, че партията е основана на 3 декември 2006-та година и вече седем години отстоява своите демократични цели.

"Герберът" Емил Радев ще председателства днешното събрание, а неговите заместници ще са Красимир Ципов и Цветомир Паунов.

1108 делегата установиха дневния си ред с вдигане на карти с логото на партията, като интересната точка е 5-та, а именно изборът на заместник-председатели на ГЕРБ.

Иначе самият лидер на ГЕРБ бе седнал на първия ред в залата, до него се настаниха настоящият все още единствен заместник-председател на партията Цветан Цветанов и столичният кмет Фандъкова.