За евентуалното намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, за което стана ясно вчера, е виновно предишното правителство - правителството на господин Борисов - което е подписало и гласувало през февруари 2021 г.  задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост.

От Министерството на финансите отговориха на Бойко Борисов, който по-рано днес заяви: "Това правителство и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване и вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност".

Министерството на финансите е напълно съгласно с определението "некадърност и безотговорност", но то се отнася за правителството на г-н Бойко Борисов", заявяват от ведомството, ръководено от Асен Василев.

От там обясняват още, че подписаната от правителството на г-н Борисов правна рамка е залегнало и решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС.

Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите-членки, пишат от МФ.

Преизчислението засяга всички държави-членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави-членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения. 

Борисов алармира: Купуват се депутати да се спънат в прага на НС

Борисов алармира: Купуват се депутати да се спънат в прага на НС

Хванали са се в столовете там и няма измъкване

Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него. Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна.

По-късно от ГЕРБ уточниха, че въпросът, който задават, е защо година и половина преди крайния срок за сключване на договори по Националния план за възстановяване, правителството Петков - Василев не е сключило нито един договор и не е платило и една стотинка.