България и Румъния не са толкова тясно свързани в процеса си на присъединяване към Европейския съюз, според вицепремиера на Финландия и министър на външната търговия и развитието Паула Лехтомяки, която бе на официално посещение у нас.

“До сега те вървяха в много отношения ръка за ръка, но мисля, че на практика всеки е оценяван според собствените си заслуги и това е, на което се надяваме. Мисля, че в момента България е по-добре фокусирана върху евроинтеграционния процес и прогреса си, румънците също трябва да се грижат за своя прогрес и тогава ще видим какво ще стане”, каза Лехтомяки специално за News.bg.

Лехтомяки определи прибягването до предприсъединителната клауза, според която членството на България и Румъния може да бъде отложено с една година, като “възможно, но не вероятно”, отнесено към България в настоящия момент.

По време на пресконферецията, която двете с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева дадоха, финландският министър изрази убеждението си, че България е постигнала голям прогрес и поощри правителството и българския народ да продължават в избраната посока.

От опита на присъединителния процес на Финландия, Лехтомяки сподели следното: “Изпълнението на изискванията на ЕС е основна задача. Запознаването с европейската система, отркиването на собственото място и участието в управленческия процес на евросъюза отнема време, но това е естествено”.

Тя прочете първите стихове на българския химн “Върви народе възродени” в превод на фински, който е получила като подарък от министър Кунева.

Паула Лехтомяки пристигна в България с делегация от финландски бизнесмени вчера (23.09) по покана на министър Кунева. Освен с Кунева по време на кратката си визита тя осъществи срещи със заместник-министъра на околната среда и водите Николай Куюмджиев, с министъра на икономиката Лидия Шулева, със заместник-министъра на финансите Илия Лингорски и с министъра на транспорта и съобщенията Николай Василев.

“Имах и търговка мисия тук и се надявам, че благодарение на проведените срещи бизнес отношенията между България и Финландия, които в момента са много скромни, ще се разширят и задълбочат”, каза тя. Това е първото й посещение в страната.

Паула Лехтомяки е министър на външната търговия и развитието на Финландия от април 2003-а. Магистър по икономика и бизнес администрация. Член на парламента. Родена през 1972 г. През 2003-а е била член на Финландската делегация в Съвета на Европа. От 2000 до 2003 г. е била член на борда на дружеството "Финландия-Русия".