Целта на войната от гледна точка на Владимир Путин е крайно неясна. Русия не може да спечели тази война, но не знаем какви безумия може да извърши Путин. Това е най-големият риск. Това заяви пред БНР военният експерт Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната.

Според него обявената мобилизация цели допълнително да смачка хората в Русия. Всички недоволни ще бъдат или пратени на фронта, за да загинат, или пратени в затворите, или ще бъдат принудени да станат дезертьори, изгнаници в чужбина, обобщи той.

По думи на Шаламанов елитът в Русия е създаден изкуствено чрез насилие и репресия от съюза между КГБ и организираната престъпност.

"Този елит е свързан със зависимости, идеологическа обвързаност. След промените се превърна в елит от сътрудници на ДС и организирана престъпност на базата на куфарчета с пари от явни престъпления, търговия с наркотици и оръжия. Такъв елит не може да води Русия в правилната посока", категоричен бе той.

Цветлин Йовчев: Клише са призивите България да не се въвлича във война

Цветлин Йовчев: Клише са призивите България да не се въвлича във война

Никой не иска война в света, освен Путин

Той определи като съществен проблем намесата на Путин, включително на тактическо ниво.

Според военния експерт реалните заплахи за страната ни са използване на ядрено оръжие, ядрена авария, масова бежанска вълна, ескалация на войната, засилени хибридни кибератаки.

"У нас не беше свикан Съветът по сигурността и не беше изработена ясна позиция, базирана на данни, на обмен на информация със службите на нашите съюзници. Президентът свика консултативна среща, в която зададе някаква рамка, която премиерът сега следва, но тя отклонява фокуса на правителството от реалните заплахи и рискове, които нямат пряка връзка с агресията на Русия. Това е изместване на фокуса, дезориентация на сектора за сигурност", смята Шаламанов.

Той отбеляза, че поради неумението да се управляват кризи, накрая те се стоварват върху армията - бежанска криза, наводнения, пожари, пандемия.

По негови думи армията е малка, с малък бюджет и с блокирана програма за превъоръжаване.

Гълъб Донев свиква Съвета по сигурността към премиера, иска да сме готови за реакция

Гълъб Донев свиква Съвета по сигурността към премиера, иска да сме готови за реакция

Действията на Русия били недопустими и в пряко нарушение на Устава на ООН