Някой иска да вземе държавата на концесия. Това мнение изрази пред Нова телевизия служебният премиер Гълъб Донев.

Той подчерта, че решението за това как ще се излезе от тази ситуация носят парламентарно представените партии - това е тяхната отговорност пред българските граждани.

Относно това колко близо сме до нови избори, Донев отбеляза, че от 2 април досега при преговорите за съставяне на редовен кабинет, сме се оказали в ситуация, в която от ротация на управлението се оказахме в ротация на скандали.

"Това, което всички гледаме - не само българските граждани, но и нашите чуждестранни партньори, показва уродливото лице на политическия цинизъм, който върви в момента. Той може да бъде описан с алабализми, но всъщност говори едно - че искат да вземат държавата на концесия", изтъкна той.

Според него никой няма интерес да няма редовно правителство, избрано от парламента. По думи на премиера имаме функциониращ парламент, но доколко депутатите се занимават с работата си по конституция - да приемат закони, било друг въпрос.

Андрей Райчев: Борисов вече само очаква хода на ПП/ДБ

Андрей Райчев: Борисов вече само очаква хода на ПП/ДБ

Спасителен за ПП/ДБ е вариантът експертно правителство, но дали Борисов ще приеме?

"Въпросът с мандатите не означава само това през определен период от време да бъде връчвана и връщана папка с име. С връчването на мандата започва да тече обратното броене - седем дни да се представи състав на кабинет. Тук това не е само отговорност на мандатоносителя", посочи още Донев и допълни, че с връчването на мандата президентът носи отговорност и пред българските граждани.

Той заяви, че всички са очаквали да сработи идеята за ротацията на премиера, предложена от първата и втората политическа сила.

Донев увери, че в момента Министерският съвет работи на пълни обороти и е постигнато спокойствие на гражданите и бизнеса.

Той бе категоричен, че състоянието на финансите на държавата е "стабилно". По негови думи към 30 април тази година дефицитът е около 1,1 млрд. лева.

Запитан дали има време да се приеме нов бюджет, премиерът посочи, че на 28 април служебният кабинет е внесъл проект на закон за Бюджет 2023, който е минал разглеждане в две комисии - по туризъм и за българите в чужбина, където е отхвърлен. Срокът на удължителния закон за държавния бюджет за 2022 г. пък изтича на 22 юни.

И Илияна Йотова съзря заговор срещу държавата

И Илияна Йотова съзря заговор срещу държавата

Ротационното правителство Денков/Габриел е фасада

Донев заяви, че следващата седмица правителството ще предложи на НС удължаване на Бюджет 2022. Той увери, че пенсиите за юни ще бъдат изплатени по план и навреме.

Служебният премиер призна, че никога не е очаквал да остане толкова дълго на поста - 299 дни. "Още, когато встъпих в длъжност на 2 август, казах, че съм готов да си тръгна още на следващия ден. И след предходните извънредни парламентарни избори отново заявих, че и аз, и служебният кабинет имаме готовност да предадем властта на редовно правителство, защото това е нормалният ход, така е и по Конституция", подчерта той.