Ще свикам Съвета по сигурността към министър-председателя следващата седмица, предполагам в четвъртък, за да вземем конкретни решения и мерки и да сме готови за реакция. Това заяви пред БНР служебният премиер Гълъб Донев по повод войната в Украйна.

Той подчерта, че обявената частична мобилизация в Русия води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са.

Едно такова действие на Русия е недопустимо, още повече, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията", категоричен бе премиерът.

По негови думи риск за националната сигурност на България има, но до момента няма пряка военна заплаха за страната ни.

Цветлин Йовчев: Клише са призивите България да не се въвлича във война

Цветлин Йовчев: Клише са призивите България да не се въвлича във война

Никой не иска война в света, освен Путин

Той посочи, че несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия.

Газовата тема е една от водещите в ЕС и поставя много въпросителни пред това как Европа и нейните граждани ще посрещнат идващите зимни месеци, заяви Донев.

Той бе категоричен, че България няма да признае резултатите от референдумите, които се провеждат в четирите региона на Украйна.

"Тези референдуми нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. Ние в никакъв случай не можем да приемем едни резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против сме и за сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила", изтъкна премиерът.

Илиян Василев: Путин плаши Запада, включително и България

Илиян Василев: Путин плаши Запада, включително и България

Руският президент нямало да миряса дори да се дадат територии от Украйна за Русия

Той поясни, че страната ни подкрепя санкциите на ЕС срещу Русия да продължат, но допълни, че Съюзът трябва да направи своя анализ за това санкциите да нямат обратна сила за страните членки.

Донев заяви, че страната ни ще настоява всички санкции, които тепърва ще обсъжда ЕС, да преминат през задълбочен анализ, за да се видят всички плюсове и минуси от тях.

Според него служебното правителство не се е забавило с позицията си по отношение на Русия.

Прибързани действия не трябва да има, когато сме в условия на военни действия, които се водят в непосредствена близост до границите на България, подчерта той и увери, че "позициите ни са в синхрон с нашите партньори в ЕС и НАТО".

"Ние твърдо заявяваме, че не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна. Ние сме за това да се запази териториалната цялост и суверенитет на Украйна, тя да има право на свободно развитие, демократично развитие, каквото са избрали украинските граждани. Ние сме твърдо против войната и винаги сме настоявали да се търсят решения по пътя на дипломацията", посочи премиерът.

Относно вълната от напускащи Русия граждани Донев заяви, че това е по-скоро една хипотеза за България, отколкото реален факт.

Той настоя за единен отговор на ЕС при засилена бежанска вълна от Русия, тъй като никоя страна не би могла сама да се справи с такъв проблем.

България осъди референдумите в Украйна пред ООН

България осъди референдумите в Украйна пред ООН

Страната ни изрази безпокойство от ескалацията на конфликта