ген. Колев Началникът на Генералния щаб на българската армия ген. Никола Колев определи като относително спокойна ситуацията в иракския град Кербала, където е разположен българският военен контингент.

Според него обаче няма гаранции, че ситуацията няма да се усложни, тъй като в целия Ирак се концентрират много елементи, свързани с различни терористични организации и се активират поддръжници на бившия режим. По думите му атаките стават все по-организирани с по-тежки последствия.

На българския контингент се приписват допълнителни инструкции относно подобряване на мерките за сигурност. Те се изразяват в увеличавана на периметъра на наблюдение, конкретизиране на действията при усложнена обстановка.

Ген. Никола Колев присъства на тържество по повод празника на Сухопътни войски.

В словото си президентът Георги Първанов благодари на българските военнослужещи, че въпреки проблемите по поддържането на техниката, неритмичното снабдяване, кадровите промени и финансовите ограничения те продължават интензивната си подготовка по довършване на структурната реформа и постигане на съвместимост със стандартите на НАТО.