С бурни аплодисменти и развети знамена зала 1 на НДК посрещна Николай Бареков на учредителния конгрес на партията му „България без цензура".

Демокрацията е процес, който се самопоправя - когато политическите партии се опитват да постигнат нещо и не успеят да представляват интереса на мнозинството, тогава обикновените хора се сдружават и търсят нови лидери. Тук съм, за да празнувам този процес заедно с вас днес.

Това каза ген. Уесли Кларк, бивш главнокомандващ силите на НАТО, който откри с приветствието си конгреса на „България без цензура". Той поздрави делегатите за това, че са посветили себе си един на друг. Успех в управлението пожела Кларк на самия Бареков.

С поздравителна реч се изяви и бившият министър-председател на Латвия Ейнарс Репше. Той определи целите на новата партия като високи и много необходими.

Корупцията е огромен проблем не само защото нарушава абстрактни правила, но и за това, че тя парализира държавното управление и пречи на развитието. Тя не позволява благата да се разпределят правилно, коментира в изказването си той. Вашата мисия е достойна, но няма да бъде лесна.

Създайте ефективно работещо бюро за предотвратяване на корупцията под ръководството на почтени хора, които осъзнават човешките права и знаят как да ги гарантират надлежно, посъветва той Бареков. Срипше призова да има твърдост и справедливост.

На добър час като нова политическа формация с нелеката задача да се наложи като основен фактор в политическия живот у нас - това пожела на „България без цензура" председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

Досегашният политически модел доведе България до икономическа разруха, омраза и демографска криза, припомни Каракачанов, като изреди всички негативни статистики, които страната ни оглавява. Според него положението на страната ни днес има два избора - да тръгне нагоре или да умре.

2013 за Каракачанов е била годината на недоволството, защото народът вече е узрял за промяна, която да служи единствено на гражданите и на България. Следващата стъпка за „България на гражданите" според лидера на ВМРО е партньорство с онези формации, които не са участвали в управлението на страната през прехода. После следва управление на България в името на гражданите и приоритетите на родината, констатира Каракачанов. Щ бъдем рамо до рамо с вас, зарече се още той. Каракачанов пожела на Бареков да продължи напред в новото си начинание с хъс и висок скок.

Тук сме, защото не обичаме да ни налагат цензура и да ни затварят устите, аргументира присъствието на партията си депутатът Румен Йончев от „Земеделски народен съюз".

Бареков е единственият днешен политик, който може да погледне хората в очите и има смелостта да се среща с хората и да говори с тях, без да получава шамари, защото не е омърсен от тези 20 години преход, възхвали той лидера на „България на гражданите".

Ние, земеделците, ще сме с вас по пътя. Надявам се скоро да можем да се поздравим с първата победа, изтъкна Йончев, протягайки амбиции към евроизборите.

Второто стъпало на демокрацията в България е, когато обикновени хора се сдружават, за да създадат нова политическа партия, каза пред медиите генерал Кларк минути преди учредителната конференция на "България без цензура" на Николай Бареков.

Кларк призна, че до момента не се е срещал с Бареков, но му се иска да се запознае с него. По думите му той вече се е запознал с политическата платформа на партията и намира доста идеи в нея близки до сърцето си. Като пример за такива той даде фокуса върху малкия и средния бизнес, прогресивното подоходно облагане, патриотизма и семейството като ценности.

Генералът увери, че няма никакво поощрение да присъства на учредяването на "България без цензура" и не му е заплащано под никаква форма. Оказа се, че той бил в командировка по това време и маршрутът му съвпаднал с днешното събитие.

Кларк разказа, че познава Бойко Борисов, бившия президент Петър Стоянов и Соломон Паси, така че е наясно с някои от българските лидери. Оказа се, че България има сантиментална стойност за него, тъй като това е била първата държава, която Кларк е посетил в ролята си на главнокомандващ силите на НАТО.

Радвам се днес отново да съм тук, призна чуждестранният гост.

Кларк не пропусна да коментира и наболелите международни теми. Той изтъкна, че се
страхува за Сирия и конференцията "Женева 2" е наложителна. По думите му и ситуацията в Украйна е много сериозна. През цялото време, в което е независима Украйна,
разни държави се опитват да я дърпат в своя посока, а самите хора в страната трябва да решат каква посока желаят, коментира Кларк.