Хора на високи постове са свързани с отстраняването ми. Това заяви директорът на Националната полиция в "Блиц".
Припомняме, че вчера на закрито заседание кабинетът реши да предложи на президента Първанов да издаде указ за пенсионирането на генерал Василев. До този момент никой не ме е информирал за аргументите за моето отстраняване. Може би това ще стане днес, каза още генералът.

Хора на високи постове са свързани с отстраняването ми
-- ген.Василев
Той уточни, че не знае какви са причините за неговото отстраняване от поста с думите
•В последно време ръководството на министерството отчита, че има намаляване на престъпността•.
Ген. Васил Василев заяви още, че никога през живота си не се е виждал и не е правил нищо, което да го свързва с лицето Иван Тодоров – Доктора.

Пращат ген. Василев зад граница

От своя страна депутатът Емил Кошлуков изрази надежда, че премиерът няма да допусне такива “сделки” да се сключват зад гърба му и зад гърба на управляващото мнозинство.
Не бих искал да мисля, че тази сделка е сключена на ниво Министерски съвет. По-скоро смятам, че Петканов урежда нещо друго, заяви Кошлуков. Той също потвърди, че ръководството на парламентарната група на НДСВ не е било уведомено за смяната.

Надявам се премиерът да преосмисли освобождаването на генерала.
-- Ем.Кошлуков
Беше нормално смяната на генерал Васил Василев от поста директор на Националната служба "Полиция" да бъде съгласувана с парламентарното мнозинство, заяви депутатът.
Той изрази надежда, че премиерът ще преосмисли освобождаването на генерал Василев след завръщането си от Брюксел.
Емил Кошлуков определи начина на смяната на директора на Националната служба "Полиция" като притеснителен. По думите му тази смяна доказва •поредната брънка в една дълга верига на тайно сътрудничество и сделки с БСП и доказва участието на БСП в управлението все по-открито и все по-безочливо•.



Има двувластие при управлението на МВР, което не е в интерес на страната, каза пред БНР зам. председателят на БСП Румен Петков по повод смяната на директора на полицията ген. Васил Василев.
На въпрос на БНР дали промените по повод престъпността не са подготовка на БСП за предстоящо управление Румен Петков каза само: БСП се готви да управлява отговорно и успешно. Той нито отказа, нито потвърди намесата на БСП в номинирането на директора на РДВР - Плевен полк. Илия Илиев за наследник на ген. Василев. Припомняме, че вчера - 11 декември, непосредствено след закритото заседание на кабинета, на което е взето решението за Василев, министър Петканов се срещна с лидера на БСП Сергей Станишев.
БСП се готви да управлява отговорно и успешно
-- Румен Петков
Ние поставихме много сериозно и аргументирано въпроса за необходимостта от структурни и персонални промени в ръководството на Министерството на вътрешните работи и не бих искал по този начин да се обвързват нещата с Българската социалистическа партия. За нас въпросът е принципен, категоричен беше Румен Петков.
Не сме се концентрирали само и единствено върху Национална служба “Полиция”, но ситуацията в страната е такава, че предполага и задължава управляващите действително да потърсят сериозни и отговорни решения и мисля, че първите стъпки, които демонстрира министър Петканов заслужават подкрепа, допълни зам. председателят на БСП.