Свят, в който българи и македонци няма да сме братя, не е моят свят - обидите между нас са чужда игра, която цели да ни отрови. Това заяви преди напускането на поста си генералният консул на Република Северна Македония в България Александър Панев, предаде БГНЕС.

"Винаги е тежко да се сбогуваш с град, в който си като у дома си. Ние, которците, и София - емоции от векове, чисти и братски - не винаги сме били в кавги и проблеми, както днес. Като малък пример, Прохор Пчински е роден в Овче поле, бил е като брат със св. Иван Рилски. Которците (овчеполците) откакто се помним, си имаме приказка с шопите." - сподели Панев.

"Бяхме и професори, дърводелци, лекари, генерали, кметове и какво ли още не, нашата история е извоювана с кръв, сълзи и инат. Ако реалността и историята са огледало, счупено от десетилетия, все пак в малките парченца успях да видя своя брат, а след толкова години и в толкова малки стъкла, и във Варна, Пловдив, Велинград, Бургас и навсякъде, аз се надявам, че в малките македонски парченца успя да ме види и той, от другата страна на огледалото, чупено, чупено, направено на прах. Загубих и родител, и приятел, и брат тук, имаше и тежки моменти." - каза още дипломатът.

Служебният кабинет посреща делегация от Северна Македония по важни политически решения

Служебният кабинет посреща делегация от Северна Македония по важни политически решения

Ще се търсят практически стъпки

Той напомни и за изпитанията по време на пандемията.

"Минахме заедно и през пандемията, за което аз лично съм благодарен - за цялата братска помощ, когато целият свят притихна, а София беше малък прозорец. И ако, в крайна сметка, важи старата поговорка "Няма ненаказано добро", това е то, мрежите не прощават. Сто години по-късно, като македонски дипломат, се опитах колкото можах и доколкото зависи от мен, но не успях да направя много, центробежните балкански сили са силни. Винаги съм казвал на глас, свят, в който няма да сме братя, а ще бъдем татари, окупатори, Коминтерна и подобни ниски обиди, не е мой. Нито искам да имам кариера в такива игри, игри, в които ще трябва да се нагрубяваме. Тези игри не са наши, те са наложени, за да ни отровят и заслепят, да не виждаме доброто в брата, а само лошото." - подчерта Александър Панев.

"Може би ще дойдат бъдещи поколения, по-умни от нас, ще направят повече и по-добре, трябва да ги образоваме и насочваме. За да покажем, че можем повече, поне да се опитаме. Доскоро София, имаме още много какво да си кажем! " - каза той в заключение.

Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на "българско малцинство" в Република Северна Македония

Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на "българско малцинство" в Република Северна Македония

Страните да спазват индивидуалните права...