Не подкрепям генералните директори сами да предлагат управителните съвети, защото част от функциите на управителния съвет е и да бъде надзорен орган по отношение на управлението на генералния директор.

Това мнение изрази пред БНР Георги Лозанов, медиен експерт и бивш председател на Съвета за електронни медии. Той коментира темата, след като генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков поиска СЕМ да го освободи предсрочно заради липсата на политическа воля с промените в Закона за радиото и телевизията да се решат ключови за управлението на обществените медии въпроси.

"Сега в момента той (Управителният съвет - бел. ред.) е нещо абсолютно безсмислено, една трансмисия на самия генерален директор и това много укрепва едноличната власт на генералния директор, което според мен подлежи на реформа. Това трябва да се промени в медията, ако ще се променя моделът на управление", посочи Лозанов.

Шефът на БНР хвърли оставка

Шефът на БНР хвърли оставка

Това съобщи самият Андон Балтаков

Структурата на управлението в момента дава възможност на генералния директор да бъде едноличен господар на медията - това трябва да се разбие, ако ще се разбива, подчерта той.

Действително е абсолютно нелепо хора, които са свързани с предишния генерален директор на БНР, да продължават да стоят на управленски позиции, допълни Георги Лозанов и определи това като "катастрофална ситуация".

Това, че настоящия УС на БНР трябва да си отиде, не значи, че трябва да въвеждаме принцип генералният директор да укрепва напълно персоналната си власт в Радиото, изтъкна още Лозанов.

Казусът трябваше да бъде изчистен много отдавна като конкретен случай, но нямаше воля въобще да се реши случаят със спирането на БНР (заради който бе отстранен Светослав Костов, но не и настоящият Управителен съвет на медията - бел. ред. ) и кой носи отговорност, смята Лозанов.

Да се прави закон на тъмно и против медиите, не е закон, смята Рашидов

Да се прави закон на тъмно и против медиите, не е закон, смята Рашидов

По думите му досега е било пропуск липсата на широко обществено обсъждане

"Генералният директор трябва да отстъпи правомощия и власт в неговите ръце, да даде много по-голяма самостоятелност на отделните програми. Генералният директор е в крайна сметка административен началник, който не би трябвало да стои в такава ключова позиция, наследена от социализма - тази пирамидална структура на обществените медии повтаря времето на БНР и БНТ от 30-40 години назад", смята Георги Лозанов.

Необходими са задълбочени експертни обсъждания и постигане на консенсус по медийния законопроект, за да бъдат медиите политически независими, заяви още бившият председател на СЕМ.