Даниел Георгиев не напуска ГЕРБ. Това стана ясно на извънреден брифинг на партията в парламента. Вчера пуснал молба за напускане на партията с цел да провокира, както той се изрази, „някои субекти". След реакцията на „България без цензура" Георгиев веднага пуснал молба за анулиране на първата.

Припомняме, вчера лидерът на „България без цензура" Николай Бареков обяви в Сливен, че народният представител от ГЕРБ Даниел Георгиев напуска парламентарната група на Бойко Борисов. Стана ясно още, че Георгиев се присъединява към екипа от експерти на Барековата партия.

Оставам в партията не само заради Бойко Борисов, оставам в партията заради всичките си колеги. Това заяви Даниел Георгиев на брифинг в НС под погледа на Цецка Цачева, Красимир Велчев и Димитър Главчев.

Нестандартната реакция вчера от моя страна беше провокирана от месеци назад статии за моята личност и за моето име, че ще напускам политическа партия ГЕРБ, че ще напускам групата, че ще се отцепвам, подчерта той.

Внушенията, които се създаваха с месеците, почнаха бавно да будят съмнения в някои мои колеги, сподели Георгиев.

Това го провокирало първо да внесе молба за напускане на партията, за да покаже, че имало субекти, които искали да има такава входирана молба от негова страна.

Веднага внесъл втората молба, която била по неговите собствени убеждения и с която се анулира първата. Искам и оставам в политическа партия ГЕРБ, категоричен бе Даниел Георгиев.

Стана ясно, че Николай Бареков нищо не му е обещавал, ако напусне партията на Бойко Борисов. Георгиев призна, че е разговарял с хора на „България без цензура". Нормално е да се обменят опит, да се обменят мнения, смята той. Не съм вербуван от нито една политическа сила, категоричен е Георгиев.

Красимир Велчев обаче имал критики към поведението на Георгиев, а именно това, че убил „всичко детско" в един нов политик, който се върнал към първоначалната си роля на журналист. Може би мечтаеше за Костинброд 2, втора серия, за съжаление не се сбъднаха неговите мечти, подчерта иронично Велчев, визирайки Николай Бареков. Уби всичко детско в него, а това не е добре, смята депутатът.

По повод предстоящия дебат по вота на недоверие и евентуалната липса на кворум Цецка Цачева заяви: „Аз се надявам управляващото мнозинство да изпълни отговорността си да работи парламентът в този ден". Ние ще бъдем тук и сме готови за дебат, подчерта тя.

ГЕРБ вече не е партия, това е СИК, коментира междувременно Николай Бареков във връзка с настоящия казус.

„Той е под огромен натиск от Цветанов и Борисов. Георгиев е свястно момче, обмисляше тази стъпка още преди Великден, искаше да работи и да помага на изборите", обяснява Бареков.

По думите му Георгиев го е молил за политическа защита и е искал гласност, ако се стигне до физическо нападение. „Защо е избрал да се върне в ГЕРБ, не знам. Има натиск и върху други депутати от ГЕРБ, които са напуснали", допълва Бареков.