Практическото равенство на силите между БСП и ГЕРБ по-малко от седмица преди европейските избори се запазва, сочи ново проучване на „Галъп Интернешънъл”, според което левицата и бившите управляващи ще получат по 18,3 на сто от гласовете в неделя.

ДПС остава с най-стабилни изгледи за третото място, като се вземат предвид онези, за които със сигурност може да се твърди, че ще гласуват - 7,1%.

Предвид високия праг от 5,8% като потенциален участник в следващия европарламент бива сочена новоучредената коалиция на „България без цензура” на бившия телевизионер Николай Бареков, ВМРО, ЗНС и „Гергьовден”, която според резултатите дори изпреварва партията на Лютви Местан с една десета от процента. Въпреки това авторите на проучването изтъкват, че става дума за декларативни нагласи и точна прогноза е трудна.

Сред останалите партии с най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент запазват Реформаторският блок и АБВ. Не се отбелязва динамика при „Атака”, като партията на Сидеров и неговите бивши съратници от НФСБ ще трябва да покажат значителна мобилизация, ако искат да прескочат бариерата.

44% от запитаните са заявявили, че със сигурност ще гласуват. Това е и приблизителната горна граница на възможната активност. Една пета обявяват, че ще се възползват от възможността за преференциално гласуване.

Проучването е направено в периода 8 - 15 май, измежду 1011 пълнолетни българи, чрез пряко стандартизирано интервю.