ГЕРБ са решили, че е необходимо да се даде на ДПС пауза от участие в управлението на страната.

Това обяви след 3-часовите преговори с групата на ДПС в парламента Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ. Тя изтъкна изискването на структурите на партията в страната да не се влиза в общо управление и коалиция с ДПС.

„Създадената температура на политическа нетърпимост трябва да бъде надживяна. Именно заради това ДПС трябва да получи една пауза в управлението на страната, за да можем да градим нов стил на отношенията между партиите", обясни Бъчварова.

От ГЕРБ се зарекоха, че самите те сега няма да участват в коалиция анти ДПС, макар че напомниха, че ДПС е участвало в открита анти ГЕРБ коалиция по време на правителството на Пламен Орешарски.
По тази тема прехвърчаха леки искри, а Йордан Цонев обясни поведението на ДПС през 2013-та с това, че са били против авторитарните начини на управление на ГЕРБ, злоупотребата с власт, особено в МВР .

Цецка Цачева нагнети още малко напрежението, разказвайки как са поискали да разберат какво е отношението на движението към кабинета „Орешарски", а полученият отговор на ДПС е гласял, че със самото предизвикване на предсрочните парламентарни избори, те са дали оценка за управлението на правителството на Пламен Орешарски.
За нас истината обаче е по-различна, а именно, че предстоят тежки зимни месеци и кабинетът „Орешарски" нямаше да издържи", коментира Цачева.

Още в началото на брифинга Цецка Цачева, че няма как с парламентарна група от 84 народни представители, каквато е тази на ГЕРБ в 43-тото Народно събрание, да има стабилно управление.

Именно заради това ГЕРБ отказа да приеме заявената вчера подкрепа на ДПС за съставяне на правителство на малцинството.

„И от двете страни заявихме общите неща, които ни сближават и онези различия, които дават възможност за решението на ГЕРБ да не приеме подкрепата на ДПС към ГЕРБ да състави правителството на малцинството", обясни Цачева, като изрази удовлетворение от искреността, с която двата екипа са водили диалога.

„Решението след тази среща е да не продължаваме разговорите с ДПС за съставяне на съвместно правителство, но да продължим диалога между партиите, което да даде резултат в следващото Народно събрание", отсече от своя страна Бъчварова.

Като друга причина за отказа на протегната ръка на ДПС тя посочи убеждението на ГЕРБ, че следващия кабинет трябва да има значима парламентарна подкрепа, която изключва формулата за правителство на малцинството.
„Искането ни за съставяне на кабинет единствено с ясно политическо участие е основната причина да не приемем предложената подкрепа на ДПС", обясни още Румяна Бъчварова.

Йордан Цонев пък обясни защо ДПС подкрепят правителство на малцинството на ГЕРБ.

„Не можем да подкрепим коалиция на малцинството, защото няма такова политическо животно. Има кабинет на еднопартийно малцинство, но коалициите се правят, за да има мнозинство", обяви Цонев. Той обясни протегната ръка на ДПС към еднопартиен кабинет на малцинството с мандатоносител ГЕРБ с това, че движението иска да даде шанс на България да реши проблемите си.

„Ще бъдем много твърда опозиция на кабинет, в който участват националистически, ксенофобски партии", се зарече още Цонев, като в хода на брифинга от ДПС обявиха, че в момента се нагнетява етническото напрежение чрез следизборна анти ДПС кампания.

По думите на Алиосман Имамов от ДПС продължават да се опасяват, че с коалиция с участието на националистически формации ГЕРБ влизат в опасна зона, която засяга консолидацията на българската нация.
От ДПС се чудят защо при ясна програмна близост между двете партии движението остава извън разговорите за кабинет.

„Кой нагнетява етническо напрежение сега, когато трябва да се състави правителство", попита още Имамов, по повод думите на Бойко Борисов от официалната пресконференция на ГЕРБ след окончателните изборни резултати, с които призова ДПС да не натяга пружината на етническата търпимост у нас.
„Защо се нагнетява етническото напрежение?", попита още Имамов и повтори отговора на Лютви Местан от вчерашната му пресконференция, а именно - за да се създаде удобно обяснение за участие на националистически формации във властта.

Йордан Цонев от своя страна попита защо се протестира само на места, където поради изборната система влизат депутати с малко гласове на ДПС. Защо няма протести в Силистра, където ГЕРБ с 20000 и Атака с 1200 имат по един депутат, чуди се Цонев.

На въпрос дали е преживял своя личен катарзис и вече не смята Бойко Борисов за мутра, както заяви от парламентарната трибуна в предишното Народно събрание, Цонев направи признание, че вече смята, че обидният и лош тон от трибуната не бива да продължава, в това число и неговият, и този на колегите му.
„Това, което правихме в последните два парламента създава напрежение в обществото и не помага за диалога, който се опитваме днес да започнем", призна още Цонев и напомни, че именно от тази гледна точка в последния ден на предишното Народно събрание той лично се е извинил от трибуната на всички колеги, които е обидил със свои изказвания и конкретно на Борисов.

Стана ясно обаче, че има почти пълно единомислие на ГЕРБ с ДПС по 18-те програмни точки.

Менда Стоянова уточни, че по 12 от точките съвпадението е пълно, по останалите 6 има разминаване в методите за постигане на резултати.

Изненадващо ДПС и ГЕРБ са на едно и също мнение по темата „Сигурност", дори по организационната й част.
Припомняме, ГЕРБ искат ГДБОП да се върне в МВР, а пък ДПС в рамките на предишния кабинет извадиха заедно с БСП антимафиотите от МВР и ги „дадоха" на ДАНС. Сега явно хората на Местан вече са на друго мнение.

И двете партии са убедени, че трябва да има бърза актуализация на бюджет 2014, която да отговаря на действителното състояние на приходите и разходите в държавната каса. По актуалната тема за Корпоративна търговска банка (КТБ) ДПС и ГЕРБ почти не са открили различия. От ДПС са съгласни с искането на ГЕРБ да извършване на международна експертиза в КТБ, която да даде истинските резултати. И двете партии искат да има законови промени, които да доведат до смени в ръководството на Българска народна банка (БНБ).

„За КТБ трябва да има пълна публичност на средствата на вложителите и на кредитополучателите, за да знае обществото кои са тези хора, които са били участници в банка с проблеми", са убедени и в ГЕРБ, и в ДПС.

Менда Стоянова от ГЕРБ се обърна към всички вложители в КТБ, част от които от месеци протестират, и ги помоли да имат повече търпение и да вярват в това, че се търси най-доброто решение за банката.

Няма различия между ДПС и ГЕРБ и в евроатлантическата ориентация на страната ни, връщането на доверието на Европейската комисия (ЕК) и размразяване на спрените плащания по Оперативните програми.

Останали са различията обаче между хората на Борисов и Местан по отношение на модела на Сметната палата.

В сектор „енергетика" и двете партии искат удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", както и въвеждане на мораториум върху изграждането на АЕЦ „Белене". ДПС обаче подкрепят и постигнатите от кабинета „Орешарски" договорености за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", а ГЕРБ искат да не се дават държавни пари за подобни проекти.

Промените в Изборния кодекс са друг акцент от днешните разговори между победителя и третият на парламентарните избори. И двете партии са сигурни в това, че трябва да има промени в изборното законодателство. Искането на ГЕРБ за въвеждане на задължително гласуване е останало като отворена тема, тъй като от ДПС не са казали нито „Да", нито „Не" на подобна идея.