Парламентарната група на ДПС води много ясна и последователна политика във всички области. Това заяви Йордан Цонев по време на образувалия се дебат в парламента след обръщението на президента Плевнелиев, като изявлението на депесарят влоши окончателно отношенията с БСП.

ГЕРБ готови да приемат предложената от кабинета актуализация на бюджета

Още...

Вече 13-и месец стоим зад кабинета Орешарски, подчерта депутатът. Цонев припомни, че кабинетът е внесъл предложението за актуализация. ДПС няма да бламира кабинета Орешарски, като негласува актуализацията, заяви Цонев.

Не ДПС върши предателство към този кабинет, а Коалиция за България, обвини той, отговаряйки на започналите от вчера „престрелки" между БСП и ДПС.

Депутатът припомни, че червените бламирали предложението за актуализация на бюджета на МС в комисии.

Стана ясно, че партията му ще подкрепи внесената от правителството актуализация. Това са предложенията на нашето правителство - правителство, избрано с мандата на БСП и подкрепено от ДПС, заяви още Йордан Цонев.

Има политическа криза, която е преминала към крайната си фаза, изтъкна той и припомни, че това е допълнителен дестабилизиращ фактор за бюджета. Цонев призна, че има спрени еврофондове. Няма да си затваряме очите за това, коментира депутатът. Системен проблем се създава, по думите му и от кризата в КТБ. Ако сме държавници и мислим за стабилността на публичните финанси и мислим за стабилността ще подкрепим актуализацията на бюджета и на бюджета на НЗОК, подчерта той. ДПС ще постъпи държавнически, категоричен бе Йордан Цонев.

България не е нито премиерска, нито президентска република, а парламентарна, ядоса се Мая Манолова в реплика към доскорошния си политически партньорв.

Дали ще се актуализира бюджетът, по думите й, зависи от НС.

ГЕРБ реагираха на изказванията на социалистката с аплаузи.

Моля ви се, така се раждат култовете към личността, опита се Михаил Миков да укроти страстите.

Йордан Цонев не се впечатли от репликата на Манолова и предложи извънредно заседание на 29 юли, на което да бъде разгледана актуализацията на бюджета и на бюджета на НЗОК.

Мая Манолова отново излезе на трибуната и заяви, че случващото се сега е сценарий срещу постигнатия консенсус. Ние сме против актуализацията на бюджета по параметри, поискани от президента и подкрепени от ГЕРБ и ДПС, заяви Мая Манолова.
(По-късно, на брифинг в кулоарите Корнелия Нинова дори призова премиера да оттегли искането си за актуализация на бюджета.)

ГЕРБ, ДПС и президента имат един и същи план за актуализация на бюджета, предположи Мая Манолова.

Тя поиска поименна проверка преди да се гласува предложението за извънредно заседание на парламента следващата седмица, след което червените напуснаха залата.

На фона на празните места на всички депутати от БСП, гласовете на народните избраници от ГЕРБ и ДПС се оказаха достатъчни след проверката и подкрепиха идеята за извънредно заседание.

Така, по желание на ДПС, парламентът ще работи във вторник от 15 часа, а задачата му ще е разглеждане на две единствени точки - актуализация на парите на НЗОК и корекция като цяло на държавния бюджет.

Припомняме, кабинетът предложи 220 млн. лева актуализация на бюджета на касата и 800 млн. - на държавния бюджет. ГЕРБ обаче искат 330 млн. лева за касата и с 5-6 млрд. лева вдигане на бюджетния дефицит.

Позицията на ПГ на ДПС е принципна. Има два акта на отношение към кабинета - гласуването при вот на недоверие и при внесен бюджет. При тях мнозинството подкрепя или бламира своя кабинет.

ДПС ще остане докрай зад кабинета "Орешарски" и няма да бламира внесените от него предложения за актуализация на държавния бюджет и този на НОЗК. Това повторно уверение даде по-късно ДПС депутатът Йордан Цонев в кулоарите на парламента.

Другите твърдения са твърде нелепи и евтини, констатира той, като продължи тенденцията за остри обвинения между бившите коалиционни партньори от ДПС и левицата. Те да отговорят защо бламираха собственото си правителство, настоя Цонев, обръщайки се именно към колегите си от БСП. За него неглусаването на внесеното предложение за актуализация на бюджета представява именно бламиране на кабинета от страна на мандатоносителя.

Бюджетът с промените е внесен преди десет дни и според Цонев е имало достатъчно време червените да поискат среща с премиера в оставка, за да се оттегли внесената актуализация, но това не се е случило, коментира той днешния призив на Корнелия Нинова Орешарски да оттегли внесената актуализация.

Параметрите на фискалния резерв по никакъв начин не променят картината, смята ДПС депутатът, защото три милиарда от общо осемте в резерва са от облигации и трябва да се харчат само за това, за което са заявени пред инвеститорите - не за текущи възникнали нужди, тях можем да не ги броим, аргументира се народният представител.

Няма никаква промяна във фискалната позиция според ДПС но от партията все още не споделят и позицията на ГЕРБ, че има фискална катастрофа.

Миналата година при сходни параметри, дори по-добри, поискахме актуализация, направихме такава и бяхме прави тогава, би трябвало да постъпим принципно и сега, настоя Цонев.

По думите му сега и положението е по-тежко, защото тогава имало политическа криза, а сега тя е и парламентарна, това влияело върху публичните финанси. Наличието на проблем в една от трите най-големи банки и спрените еврофондове също дестабилизират публичните финанси, разясни депутатът.

Ако трябва да постъпим държавнически, трябва да ги отчетем тези факти - правителството ги е отчело в актуализацията, с тези думи Цонев застана твърдо зад кабинета.

Запитан дали ДПС подкрепя идеята на Плевнелиев за разширяване правомощията на служебния кабинет, Цонев обясни, че този акт е даван и в други години на служебен кабинет, когато има нужда, така че не представлява точно разширяване. Ще ви кажем след заседание на ПГ на ДПС, обеща той на журналистите.