Земеделският министър Нихат Кабил обвини ГЕРБ в лъжа относно декларацията на партията за нови спрени субсидии в земеделието.

От партията на Борисов заявиха на пресконференция в централата си, че земеделското министерство „старателно укрива" писмо от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони", от което става ясно, че ЕК отказва да разреши обещаните в споразумение, подписано на 7 март между министър Кабил и млекопроизводителите помощи и субсидии за частично компенсиране на понесените от тях загуби.

ГЕРБ цитират и следващо писмо - с отказ за удължаване на пропуснат срок за преходно плащане на производителите на плодове и зеленчуци, изпратено на 13.03.2008 г.

Кабил отговаря на това, че министерството е публична институция и той като министър няма нито правото, нито основанието да крие каквато и да било кореспонденция с Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони".

Според министъра от казаното от Мирослав Найденов, ръководител на експертната комисия "Земеделие" към ГЕРБ, личи дълбоко неразбиране и въпиюща некомпетентност по отношение на елементарните основи на Общата селскостопанска политика като регламенти и прилагане.

Писмата от ЕК до мен, заявява Кабил, са цитирани манипулативно с една единствена цел - да се нагнети допълнително напрежение в обществото.

Министърът подчертава, че няма никаква нова вълна от "спрени субсидии" в земеделието - още по-малко на европейските субсидии за млекопроизводителите.
Напротив, в писмото на г-н Демарти до мен ясно се указва пътя, по който България да върви, за да получи допълнителна нотификация за държавна помощ за производителите на качествено мляко.

Предприел съм всички необходими мерки искането за такава нотификация да бъде изпратено до ЕК още в следващите дни, посочва земеделския министър.

По отношение на "спрените субсидии" за плодове и зеленчуци, за които се твърди в декларацията на ГЕРБ, искам да подчертая, че кореспонденцията ми с европейския комисар по земеделие и развитие на селските райони Фишер Боел по този въпрос целеше да осигури допълнителни средства за членовете на единствената регистрирана у нас организация в този бранш, която за съжаление беше пропуснала крайните срокове, за да получи право на тези субсидии, се казва още в изявлението на Кабил.