Искаме оставката на министъра на здравеопазването Таня Андреева и настояваме министър-председателят незабавно да я отстрани, заяви опозицията от ГЕРБ в иначе спокойния парламентарен вторник. Ексминистърът на здравеопазването и настоящ депутат Десислава Атанасова за пореден път изрази недоволство от работата на настоящия здравен министър.

Бившите управляващи вярват поне малко в експертността на премиера Пламен Орешарски и затова го призовават по този начин за отстраняването на министър Андреева. ГЕРБ няма да внесе вот на недоверие в областта на здравеопазването, защото се чувства отговорна към самата здравна система, а не мисли само за собствения си рейтинг.

Припомняме, че искането за оставка на Таня Андреева от страна на бившите управляващи дойде само няколко часа, след като пациентски организации също изразиха недоволство от  здравното министерство.

Десислава Атанасова обаче смята, че това искане е закъсняло. „След почти девет месеца управление на Министерство на здравеопазване в този сектор не е реализирана нито една законодателна инициатива от страна на министъра на здравеопазването", обясни депутатката и добави, че за това време министър Андреева не е разбрала изобщо какви са й ангажиментите.

Ексздравният министър смята, че предложените от здравно министерство за обществено обсъждане текстове са скандални, защото ограничат пациентите и стопанската дейност за създаване на нови болнични заведения. Друга критика на опозицията в сферата на здравеопазването е за липсата на диалог между институциите в сектора.