ГЕРБ обяви, че служебният министър на МВР Бойко Рашков е привикал чрез специален документ директори и учители в РПУ, за да биват разпитвани за кого са гласували и дали са агитирали на изборите за някоя партия.

Депутатите Николина Ангелкова и Тома Биков отправиха обвиненията на трибунка в Народното събрание, като заявиха, че ще предоставят и доказателства пред медиите, но по-късно. "Десетки сигнали за директори, подложени на политическа репресия от Рашков, независимо че изборите са приключили. Директори на училища, детски градини са привиквани в полицейските управления и са питани за кого са гласували и дали са агитирали за определена политическа партия. Изборите свършиха, къде е тайната на вота, за какво продължават тези разпити, подлагани са на тежка репресия.

Да се стегнат, да си се целуват и прегръщат - Борисов за разговорите за кабинет

Да се стегнат, да си се целуват и прегръщат - Борисов за разговорите за кабинет

Казал на Слави, че тези реформатори ще го изоставят по средата на реката

97 училища има в София, 73 директори на детски градини, всички те ли ще бъдат привиквани, докато са в отпуска да дават обяснения", пита Ангелкова. Тома Биков добави, че не става въпрос за продавачи на гласове, а за български учители. За пръв път в живота си те биват викани в РПУ и разпитвани като престъпници по заповед на Бойко Рашков. Две седмици след изборите, при положение че не предстоят избори, а и дори да предстоят как си представяте, че директорка на детска градина организира купуване на гласове, това може да се роди в главата на Бойко Рашков, който е загубил представа, че се намира в 2021 г. и се държи като милиционер от комунистическо време, каза депутатът от ГЕРБ.

Уволниха двама началници на образованието - в Пловдив и Видин

Уволниха двама началници на образованието - в Пловдив и Видин

Търсят се шестима началници на образованието по региони

Следи и слухти и търси анонимни доносници и доноси, с които преследва български учители, категоричен е Биков, който е уверен, че това се случва по заповед именно на Бойко Рашков. "Това не се случва само в София област. В този смисъл началникът му Румен Радев да го озапти и изолира в някакво пространство, където да не разиграва обсесиите и лудостите си на гърба на българските граждани, които учат българските деца", поясни Биков.

На въпрос каква е връзката на учителите с ГЕРБ, той каза, че няма идея каква е връзката им, но те не са престъпници и не са заподозрени.

Николина Ангелкова уточни, че има сигнали от Ихтиман, Костинброд, Самоков и учители били притеснени. "Буди недоумение защо политическата агресия продължава към директори и учители", заключи тя. Тома Биков съобщи, че следващата седмица ще привикат Бойко Рашков и ще го питат. "Като ученик ще го питаме, нас ни е страх, какво си мисли той, не сме 82 г., нито 48 г., някакъв изтърван човек по случайност станал министър на вътрешните работи", възмути се той. Ангелкова обясни, че има документ, с който учителите и директорите са били привиквани от Бойко Рашков.

Припомняме, че малко след встъпването си в длъжност и след проверка, извършена от МОН, служебният министър Николай Денков съобщи, че повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани с партийна дейност.

Образователният министър против партийната дейност в образованието

Образователният министър против партийната дейност в образованието

Висшето образование е освободено от политически доктрини