Парламентът отказа да излезе с решение за оттегляне на страната ни от АСТА. От 112 гласували, „за" бяха 33, „против" 2, 77 - „въздържал се".

Гласуването обаче противоречи на казаното от премиера Борисов в началото на март, когато той гарантира, че ако има внесено решение в парламента за оттеглянето ни, ГЕРБ ще го подкрепи.

Припомняме, кабинетът замрази участието ни в споразумението под натиска на хиляди протестиращи в България.

Искането Парламента да излезе с решение относно оттеглянето на страната ни от АСТА бе на Атака. В мотивите към предложението си атакистите припомнят, че на 26 януари 2012 в Токио е подписано споразумението АСТА, като от българска страна то е подписано от посланика ни в Япония Любомир Тодоров съгласно решение на МС от 16.11.2011. Решението на МС е взето без каквито и да е дебати и доводи според националистите.

Освен това решението за споразумение е сключено при пълна липса на прозрачност, без да са изслушани представители на потребителите, заинтересовани юридически лица, интернет оператори и неправителствени организации. Не са взети предвид за позитивите и негативите за българските граждани, изтъкват още националистите.

Броени дни след подписването на АСТА в страните от ЕС се надигна буря от недоволство, припомнят още от Атака. Според европейски институции съществува опасност от масово наблюдение, невидим мониторинг на милиони хора.

Националистите настояват България да оттегли своето участие от АСТА, още повече, че самото споразумение дава такава възможност - в 180-дневен срок, съгласно клаузите на договора всяка от подписалите се страни може да преустанови участието си.

"В никакъв случай не можем да приемем, че темата е затворена", посочи Павел Шопов от Атака. Според него управляващите не са се отказали от участието в споразумението АСТА.

"На 15 март на съвета в Брюксел България изрази своето мнение да не ратифицира тази спогодба", припомни Деян Червенкондев от ГЕРБ.

"Всяко ваше решение е подлежало на промяна", репликира социалистът Антон Кутев. Продължаваме да бъдем недоверчиви, допълни той.

Докато не покажете докрай своето желание да приключите темата, няма как българското общество да ви повярва, обърна се той към мнозинството