България заслужава президент, който има силата да е гарант за сигурността и развитието й.

Така започва декларацията на БСП, приета на националното съвещание на партията, което се проведе в Габрово преди ежегодния национален събор на Бузлуджа.

Декларацията е посветена преди всичко на ролята на социалистическата партия в историята на България и посочва, че в настоящите тежки години на изпитания и предизвикателства, на безпрецедентно противопоставяне между Русия и Запада и криза в Европейския съюз, изборът на държавен глава е изключително отговорно начинание.

„Именно защото сме доказали, че в сложни времена можем да вземаме верните решения, днес заявяваме какъв президент заслужава България”, посочват от БСП. Левите изброяват и какъв не трябва да бъде президентът – не трябва да разделя и противопоствя, не трябва да е президент-лобист на едрия капитал и др.

„Необходим ни е президент, който ще изгражда мостове във външната политика и ще работи за преодоляване на противопоставянето между Запада и Изтока. Държавен глава, който чува притесненията на  българския народ и не търси врагове там, където ги няма."

Преди това в словото си лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че на 14 август левицата свиква Национален съвет, за да се определи формулата за участие в изборите и за издигане кандидатурата за президент.

Лидерът на социалистите бе категорична, че ГЕРБ нямат кандидатура.
„Те чакат нашата, за да се нагодят според нея. Каквото и да говорят, това е факт. Но ние имаме самочувствие и не можем да се нагаждаме според другите партии. Ние сме партия – силна, готова и решена за победа, така че на 14-ти август обявяваме кандидата за президент и тръгваме в кампания. Необходима ни е пълна мобилизация на силите”, заяви Корнелия Нинова.