Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заяви пред медиите в президентството след консултации при президента Румен Радев за съставяне на правителство, че ГЕРБ ще предложат правителство на малцинството. Причината - формацията е първа политическа сила и ще понесе отговорност да предложи кабинет с премиер, министър на отбраната и външен министър.

По думите му няма как да се реализира друго правителство освен с първия мандат.

Борисов се е наслушал на червени линии, на заклинания и какво искат избирателите на останалите партии. Правителство може да се случи в първия мандат, подчерта още веднъж лидерът на ГЕРБ. Когато избирателите на ГЕРБ са ги наредили на първо място с 11% преднина, не искали да получат Николай Денков, а някого другиго, смята Борисов.

Румен Радев поздрави ГЕРБ за спечелената отговорност

Румен Радев поздрави ГЕРБ за спечелената отговорност

Избирателите на ГЕРБ не искали друг да определя състава на кабинета

"Единственото, което казах след изборите, е, че аз съм бил три пъти премиер и четвърти мандат е повече. Премиер ще бъде предложен от ГЕРБ, а папката най-вероятно ще взема аз. Кандидатът за премиер ще я вземе и аз ще дойда с него", уточни Борисов, като не каза дали става въпрос за мъж или жена. Бойко Борисов очаква подкрепа "от всички отговорни хора, които не искат да отиват на избори, за правителство на малцинство".

Другият вариант бил да се смени избирателната система. "Без това всички обичате да ходите на Гърция вече, масово се ходи на Гърция. Гръцката избирателна система на мен ми харесва. Те (гърците - б.р.) пробваха при Алексис Ципрас нашата избирателна система и колегата Мицотакис направи два бързи избора, за да възстанови стабилността на Гърция", даде пример Борисов.

Борисов не е обсъждал с Радев смяна на избирателната система, но например Томислав Дончев си говорил с държавния глава за дроновете и как армията да работи с такива системи. Бойко Борисов добави, че вместо партиите да се държат в предизборна кампания и да правят участия по медиите, би трябвало да се водят на ниво лидерски срещи.

Борисов ще разговаря с Радев за кабинет

Борисов ще разговаря с Радев за кабинет

Лидерът на ГЕРБ пристигна в президентството

"Те вече начертаха техните червени линии и няма как да ги преодолеем. С една дума - това е последният шанс, ако при преговорите се разберем да получим жест, особено от колегите от ПП-ДБ", надява се Борисов на подкрепа от формацията на Кирил Петков и Николай Денков.

Той се скара на медиите, че са отчели, че България е донор на ЕС - страната ни дава повече пари, отколкото взема, като не се усвояват нито еврофондове, нито ПВУ. Най-бедните сме донори на най-богатите държави, посочи Борисов. Това не е тема, а тема е кой ще стане премиер, без значение, че милиардите стоят в Брюксел, ядоса се Бойко Борисов.

Той заяви, че ГЕРБ няма да подкрепят ИТН с третия мандат. Когато г-н Трифонов бе първа политическа сила не направи правителство, а сега когато е предпоследен, иска да доминира в правителството. Всички трябва да се успокоим, да премислим в следващите няколко седмици, въпреки че изборите са решение, но лошо решение, коментира Борисов. Той не се съгласи с тезата на лидера на ИТН да се направи експертно правителство. Кои ще са тези експерти? Няма такова нещо като експертно. Всички, преди да влязат в правителството, са експерти, каза Борисов, който не знае дали някои в политиката е дошъл от училище по политика.

Иначе Бойко Борисов е готов на разговори и с другите политически сили, но само за правителство на ГЕРБ с първия мандат с техен премиер, министър на отбраната и външен министър. Ако някой ни казва и на тези постове кои хора трябва да бъдат, по-добре да отидем на нови избори, завърши Борисов.

Лена Бориславова: Пеевски изнудва Борисов от едната страна, а Трифонов - от другата

Лена Бориславова: Пеевски изнудва Борисов от едната страна, а Трифонов - от другата

ПП-ДБ няма да подкрепят трети мандат с ИТН